Äppelpaj med bakad mandelkräm och äppelkompott

Detta kan vara äppelpajernas rolls royce! Jag utgick från Sebastiens recept.

Vansinnigt gott och så vackert. Mandelkrämen är ruskigt god med en mild rostad smak!

 

 

Äppelpaj med bakad mandelkräm och äppelkompott

 

75 g kallt smör

150 dinkel mjöl (vanligt vetemjöl går också bra)

50 g rörsocker

Lite lite flingsalt

1 äggula

 

100 g mandel

100 g rörsocker

100 g ägg

15 g vetemjöl

 

4 – 5 äpplen

1/2 vaniljstång

1 1/2 dl vatten

1 1/2 tsk nystött kardemumma

1 msk citronsaft

 

Råsocker till formen

2 – 3 äpplen

Kanel, rörsocker och nystött kardemumma till toppen

 

Till pajskalet:

Smula mjölet med det kalla smöret tills det blir en sandliknande konsistens.

Blanda i socker och salt och till sist äggulan.

Arbeta ihop så att degen blir smidig.

Låt den vila i några timmar i kylen (gör den helst dagen innan.

 

Smörj en form ( gärna med löstagbara kanter, jag använde ca 20 cm) och strö råsocker runt den.

Kavla ut pajdegen och klä formen, ställ i kylen i 1 timme.

 

pajskal, äppelpaj
Fodra formen med råsocker så får pajskalet en extra krispighet.

 

Mandelkrämen:

Rosta mandeln i ugnen på  ca 220 C i 10 minuter (den ska bara bli lätt rostad så håll koll).

Mixa den till en mjöl.

Rör smör och socker smidigt.

Tillsätt mandelmjölet lite i taget.

När det är blandat så tillsätter du ett ägg i taget och arbeta in.

Sikta ner vetemjölet.

När du har en fin kräm (så är vansinnigt god) så sätter du plastfolie direkt mot krämen och ställer i kylen i ett par timmar.

 

mandelkram, mandelkräm, mandel
Denna mandelkräm är ruskigt god!

 

Äppelkompotten:

Skala och tärna äpplena.

Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i en kastrull med äpplen, vatten, citronsaft och kardemumma.

Låt puttra på svag värme och mosa med en potatisstomp tills det har gått ihop till en krämliknande konsistens. Läggplastfolie direkt mot kompotten tills den ska användas.

 

Spritsa ut mandelkrämen i pajskalet och grädda på 200 C i ca 15 – 20 minuter.

Bre på äppelkompotten och skivade äpplen.

Toppa med socker/kanel och kardemummablandning.

Ställ i ugnen på 180 C i ca 40 – 50 minuter.

 

appelpaj-med-bakad-mandelkram-och-appelkompott, äppelpaj med bakad mandelkräm och äppelkompott, äppelpaj
Äppelpaj med bakad mandelkräm och äppelkompott så vansinnigt god!

 

fransk-appelpaj, fransk äppelpaj, paj
Tyvärr så blev ljuset inte bra alls då det var sen kväll när jag tog bilderna.

 

appelpaj-med-mandel, äppelpaj med mandel

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *