Äppelpaj med vaniljsås

Fick ett så enormt sug efter äppelpaj häromdagen så det fick helt enkelt bli en riktigt goda paj med egen vaniljsås.

Jag valde att ringla över lite toscasmet över pajen och steka äpplena lite lätt i brunfarin, kanel och smör för att ge hela pajen en lite djupare smak.

Glöm inte vaniljsåsen! Att göra den själv är värt varenda sekund!

Börja med att göra vaniljsåsen eftersom den ska kylas sen.

 

Äppelpaj med vaniljsås

 

100 g smör

70 g rörsocker

2 dl havregryn

2 msk sirap

1 tsk nystött kardemumma

ca 120 g mjöl

Lite lite salt

 

Äppelröra

5 äpplen

1 1/2 msk kanel

2 msk farin strö

1 msk smör

 

Toscasmet

30 g smör

30 g socker

1 msk grädde

1 msk sirap

ca 1/2 msk mjöl

 

Vaniljsås:

3 äggulor (hade stora ägg)

3 1/2 dl röd mjölk

35 g socker + 1 tsk

1 vaniljstång

1 1/2 msk maizena stärkelse

35 g smör rumsvarmt

 

Vaniljsås:

Skrapa ur vaniljstången lägg den med mjölken och 1 tsk socker i en kastrull.

Ge det ett uppkok och ställ åt sidan.

Rör socker och maizena väl i en skål.

Vispa ner äggulorna med sockret och maizenan.

Vispa ihop allt klumpfritt.

Häll ner mjölken i en stråle samtidigt som du vispar.

Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp på medelvärme under omrörning tills krämen har tjocknat. (Man får röra ganska kraftigt på slutet)

Ta av från plattan och rör ner smöret.

Täck med plastfolie direkt mot krämen och kyl den genast.

Låt vaniljstången ligga kvar tills krämen ska användas.

 

 

Äppelpajen:

Skala och tärna äpplena.

Blanda med socker och kanel.

Smält smöret i en kastrull med äpplena och låt de stekas lite i några minuter så att de blir lite mjuka.

 

Blanda havregryn, mjöl, socker, kardemumma och lite lite salt i en skål.

Tillsätt smöret och sirapen och nyp ihop allt.

 

Ha hälften av smulet i en pajform.

Fyll sedan på med äppelröran och toppa med det sista av smulet.

 

Använd samma kastrull till toscasmeten som till äppelröran så får toscasmeten lite smak av kanel.

Blanda i alla ingredienser för toscasmeten och låt allt puttra ihop.

Ringla sedan smeten över pajen och ställ i ugnen på 165 C o ca 30 minuter.

 

Äppelpaj med vaniljsås, äppelpaj, vaniljkräm, äppelkaka
Äppelpaj med vaniljsås – finns det något godare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *