Baklava första försöket

Jag har tänkt prova att göra baklava under lång tid nu men det har inte blivit av. Så nu fick det helt enkelt bli av. Nu blev dessa lite av en fusion, inte lika söta och tunga som de man köper men det beror väl lite på hur mycket honung/sirap man väljer att använda.

Gör dessa gärna 1 dag innan och tänk på att hålla filodegen täckt då den lätt torkar ut.

 

Baklava första försöket

  • 4 ark filodeg
  • 5 dl nötter (pecan, mandlar, valnötter eller andra nötter du gillar)
  • Zest från 2 apelsiner
  • 3 msk juice från apelsinen
  • 1-2 tsk rosvatten
  • 1 1/2 tsk nystött kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • Flingsalt
  • Honung/Sirap

 

  • 75 g smör
  • Honung/sirap
  • 1 dl hackade pistagenötter

 

  1. Rosta nötterna lite lätt i ugnen på 225C eller i pannan.
  2. Hacka dem eller kör dem lite snabbt i mixern.
  3. Blanda nötter med zesten + . juice från apelsinerna, rosvatten, kardemumma, kanel, vaniljpulver salt och honung eller sirap efter smak.
  4. Smält smöret.
  5. Lägg försiktigt ut ett ark av filodegen på bordet och pensla det försiktigt med smör.
  6. Lägg på ett till ark över det första och pensla med smör.
  7. Strö över nötterna och rulla ihop den.
  8. Gör samma sak en gång till med de kvarvarande arken.
  9. Pensla de två rullarna med smör och skär försiktigt i lagom stora biter.
  10. Lägg folie över och ställ in i ugnen i 10 minuter.
  11. Ta sen av folien och ställ in ytterligare 5 min.
  12. Ringla över honung/sirap när det kommer ut ur ugnen.
  13. Strö sen över hackade nötte och ringla över lite honung/sirap igen.

 

Baklava första försöket, baklava, recept baklava
Baklava första försöket – inte lika tunga som de brukar vara vilket å andra sidan betyder att man orkar äta fler 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *