Blåbärsbullar med vaniljkräm

Jag älskar bullar eller rättare sagt kanel samt kardemummabullar och barnen älskar att baka bullar. Sist ut blev dessa blåbärsbullar med vaniljkräm.

Hur goda som helst verkligen, bäst att passa på när det fanns massa blåbär Vasslands skogar.

 

Blåbärsbullar med vaniljkräm

Poolish

100 g ekologiskt vetemjöl

100 g vatten

1-2 g jäst

 

Deg

Poolish

5 dl fet mjölk

ca 700-800 g mjöl beroende på lite vilka mjölsorter

12 g salt

ca 70 g rörsocker

ca 20 g sirap

ca 10 g nymortlad kardemumma

100 g smör

 

Fyllning

200 g smör

150 g rörsocker

1 tsk vaniljpulver

20 g mjöl

Lite lite salt

 

Blåbär

Lite potatismjöl

Vaniljkräm

Pensling

Ägg

 

 

Kvällen (poolish)

Blanda allt för poolishen och låt stå med plastfolie i ca 12 timmar.

 

Fyllning

Smält en klick av smöret och blanda med resten av det rumsvarma smöret, muscvadosockret, vanilj, mjöl och lite lite salt.

 

Morgonen dag 2

Blanda rumsvarm mjölk, sirap,  kardemumma och poolish. Tillsätt mjölet lite i taget.

När du har en deg som går ihop bra så låt den vila under plastfolie i ca 1 timme.

Ta upp degen och knåda ihop den, jag slog ihop min mot bordet eller kör den i maskin några minuter.

Arbeta sedan in smör och salt tills degen har blivit jämn och fin.

Låt vila under plastfolie i ca 30 minuter.

Kvala ut degen och bred på fyllningen.

Blanda blåbären med lite potatismjöl och stör över.

Rulla ihop och skär.

Lägg bullarna i formar och  jäsa till dubbel storlek, förslagsvis i en avstängd ugn med lampan på.

(För snyggare bullar skär i bredare remsor och rulla ihop istället för att rulla ihop och sen skära.

 

Gör vaniljkrämen och låt den svalna i kylen.

 

Ta ut plåtarna och värm ugnen till 225 C.

Spritsa vaniljkräm i varje bulle.

Grädda i 15 – 20 minuter beroende på storlek och ugn.

Strö över lite florsocker vid servering.

 

Blåbärsbullar med vaniljkräm, bullar, sötebröd
Blåbärsbullar med vaniljkräm – skogens blåbär och egen vaniljkräm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *