Briochebullar med äppelkräm och kolasås

För några dagar sedan när jag skulle sova fick jag en bild i huvudet av en variant av sticky buns men gjorda på brioche med äppelkräm och täckta med kolasås.

Jag använde Sebastien Boudets recept på brioche men blandade i lite emmer och råg. Sen levde barnen rövare så glömde helt att jäsa degen i rumstemperatur så den hamnade direkt i kylen (det fungerade det också).

Kokade en äppelkräm som enda fyllning då briochen i sig är smörig och det söta får jag av kolasåsen.

Resultatet blev helt fantastiskt i alla fall, riktigt riktigt gott och kola såsen är verkligen pricken över i.et!

Kolasåsen är på ett ungefär då jag provade mig fram.

 

Briochebullar med äppelkräm och kolasås

ca 300 g vetemjöl ( jag använde 30 g emmer, 20 g råg och resten vete)

ca 50 g aktiv surdeg

40 g rörsocker/socker

4 st rumsvarma ägg

120 g rumsvarmt smör

6 g flingsalt

 

Äppelkräm

4 – 5 äpplen

1/2 vaniljstång

1 1/2 dl vatten

1 1/2 tsk nystött kardemumma

1/2 msk citronsaft

1 kanelstång

Lite potatismjöl

 

Kolasås

16 g glykos

130 g socker

40 g vatten

40 g smör

100 g grädde

 

Brioche:

Blanda mjöl, socker och salt i en skål eller på bordet.

Gör en grop och tillsätt äggen och surdegen.

Arbeta in äggen tills du har en smidig deg.

Låt vila i ca 1 timme (jag hade plastfolie över).

Arbeta in smöret tills du har en smidig och fin deg, inte mer.

Nu ska den vila i rumstemperatur tills jäsningen har kommit igång och sen in i kylen 12 – 24 timmar.

Jag satte in den direkt i kylen (det fungerade det med).

 

Dagen efter så kavlar du ut den på ett mjölat bord, inte för tunn kanske runt 4 mm.

Brer på äppelkompotten och rullar ihop.

Skär i bullar och placera i en långpanna med bakplåtspapper i botten.

Låt jäsa till dubbel storlek i en avstängd ugn med bara lampan på.

Ta ut pensla med ägg och sätt ugnen på 220 C.

Grädda till de har fått en fin färg.

Häll över kolasåsen när de svalnat något.

 

Äppelkräm:

Skala och tärna äpplena.

Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i en kastrull med äpplen, vatten, kanelstång, citronsaft och kardemumma.

Låt puttra på svag värme och mosa med en potatisstomp tills det har gått ihop till en krämliknande konsistens.

Tillsätt ev lite potatismjöl för att få lite tjockare konsistens, vill man ha krämen helt slät så är det bara att mixa den.

Lägg plastfolie direkt mot kompotten tills den ska användas.

 

Kolasås

Värm vatten, glykos och socker i en kastrull på medelhög värme tills det börjar få en karamellfärgad ton.

Ta av från plattan och rör ner smöret.

När smöret har gått in i karamellen så häller du ner grädden under omrörning.

Ställ tillbaka på plattan på lägre värme till den får tjocknar lite.

Tänk på att den kommer tjockna mycket mer när den svalnar.

Tillsätt vanilj och flingsalt.

 

appelbullar, äppelbullar, brioche
Dessa jäste i en vanlig ugnsform
briochebullar, brioche, sticky buns
Slurp, say no more…
briochebullar-med-appelkram-och-kolasas, briochebullar, briochebullar med äppelkräm och kolasås
Briochebullar med äppelkräm och kolasås

 

bullar-med-kolasas, bullar med kolasås, briochebullar, brioche

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *