Brownie på en korn med kola och saltkaramelliserade hasselnötter

Okej all ära åt denna fantastiska skapelse går åt My Feldt som jag har tänkt på denna munvattnande skapelse.

Nu var det som så att vi var på landet så jag hade ingen termometer eller så, vilket annars är ett tips. Så nu gick jag helt på känsla gällande temperaturer. Men för jösses anamma gör den len krämiga och helt underbara kaka, den är så värt tiden och momenten!

Eftersom jag inte hade någon termometer så friterade jag inte hasselnötterna utan hade de i ugnen med redan uppvärmd olja som jag rörde runt dem i sen fick de vara i ugnen ett tag till.

 

Brownie på enkorn

  • zesten från 2 ekologiska apelsiner
  • 1 tsk rörsocker
  • 375 g mörkchoklad
  • 375 g smör
  • 330 g ägg
  • 300 g mixat råsocker
  • lite liten gnutta flingsalt
  • ca 110 g enkorn
  1. Sätt ugnen på 185°.
  2. Blanda zesten från apelsinen med 1 tsk rörsocker.
  3. Smält smör, apelsinsocker och mörk choklad i micron till 50°.
  4. Blanda i sockret i smeten och den äggen. Blanda med en ballongvisp.
  5. Tillsätt sen mjölet och blanda till smeten är homogen, har gått ihop sig ordentligt.
  6. Grädda i en form rund form eller avlång jag tror att min var ca 25 x 32 cm klädd i bakplåtspapper.
  7. Nu gräddade jag i ca 20 – 35 min den ska fortfarande dallra lite i mitten. Låt den sen svalna helt annars går det inte att skära.

Kola

  • 2 dl grädde
  • 2 dl råsocker
  • 2 dl sirap
  • 40 g smör
  • Flingsalt
  1. Koka upp socker, grädde och sirap till 116°. Nu hade jag ingen termometer så gick lite på känn.
  2. Ta av från plattan och rör ner smöret och smaka av med salt.
  3. Låt den stå och svalna och tjockna lite innan du brer den på kakan.

Saltkaramelliserade hasselnötter

  • 200 g hasslenötter
  • Sockerlag 2 dl socker och 2 dl vatten
  • Olja
  • Flingsalt
  1. Rosta hasselnötterna på 175° tills skallet blir mörkt.
  2. Gnugga sen bort skalet i en kökshandduk.
  3. Koka upp sockerlagen och låt hasselnötterna koka där i 15 minuter.
  4. Samtidigt har du en kastrull med rapsolja bredvid med en temperatur på 175°.
  5. Fiska upp hasselnötterna med en hålslev och låt sockerlagen rinna av innan du har ner dem i kastrullen med den varma olja.
  6. Fritera till de har en gyllenbrunfärg och fiska då upp dem.
  7. Strö över flingsalt.
  8. När de ha svalnat så är det bara att strö dem ovanpå kolan och brownien.

 

 

Brownie på en korn med kola och saltkaramelliserade hasselnötter, mjuk chokladkaka, kola och choklad
Brownie på en korn med kola och saltkaramelliserade hasselnötter…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *