Bullar med dulce de leche och lingon

Det blev lite bullbak häromdagen med kardemummabullar, kanelbullar samt en ny variant med dulce de leche och lingon.

En förvånas värt bra kombination!

 

När det gäller mjölmängden så får man gå lite på känn. Jag brukar blanda lite olika mjölsorter, gärna spelt och vete. Samma sak med sirap och socker ibland blir det mer sirap och mindre socker och vise versa.

 

Bullar med dulce de leche och lingon

 

Poolish:

100 g ekologiskt vetemjöl

100 g vatten

1-2 g jäst

 

Deg:

Poolish

5 dl fet mjölk

ca 700-800 g mjöl beroende på lite vilka mjölsorter

12 g salt

ca 70 g rörsocker

ca 20 g sirap

ca 5 g nymortlad kardemumma

100 g smör

 

Fyllning:

Dulce de leche

Rårörda lingon

100 g smör

 

Pensling:

Ägg

 

Kvällen (poolish):

Blanda allt för poolishen och låt stå med plastfolie i ca 12 timmar.

 

Morgonen dag 2:

Blanda rumsvarm mjölk, sirap,  kardemumma och poolish. Tillsätt mjölet lite i taget.

När du har en deg som går ihop bra så låt den vila under plastfolie i ca 1 timme.

Ta upp degen och knåda ihop den, jag slog ihop min mot bordet eller kör den i maskin några minuter.

Arbeta sedan in smör och salt tills degen har blivit jämn och fin.

Låt vila under plastfolie i ca 30 minuter.

 

Blanda ihop rumsvarmt smör och dulce de leche till fyllningen.

Rör ihop lingon med lite socker och låt stå en stund.

 

Bullar, dulce de leche, sötebröd

 

Kavla ut degen på ett mjölat bord.

Bred på dulce de lechen och strö på lingon.

Rulla ihop och skär.

Placera i formar, gärna stadiga formar så att bullarna kan jäsa uppåt.

Låt jäsa till dubbel storlek, förslagsvis i en avstängd ugn med lampan på.

 

Sätt ugnen på 225 C.

Pensla bullarna med ägg uppvispat lite lätt med lite vatten och lite lite salt.

Grädda tills de har fått fin färg.

Pudra över florsocker innan servering.

 

Bullar med dulce de leche och lingon, bullar, sötebröd
Bullar med dulce de leche och lingon!

bullar med dulce de leche, sötebröd, kanelbullar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *