Bullar med mandelmassa, kanel och apelsin

Bullar, bullar…jag provade att göra en variant smaksatt med egen mandelmassa, kanel och apelsin som blev väldigt gott. Det är lite uppdelat i två bulläger här hemma där hälften av familjen föredrar kanel och kardemumma och den andra hälften karamell, choklad (bullar med extra allt).

Denna bulle gillade jag väldigt mycket jag som hör till kanel/kardemummalägret.

 

Bullar med mandelmassa, kanel och apelsin

Poolish:

100 g ekologiskt vetemjöl

100 g vatten

1-2 g jäst

 

Deg:

Poolish

5 dl fet mjölk

ca 700-800 g mjöl beroende på lite vilka mjölsorter

12 g salt

ca 70 g rörsocker

ca 20 g sirap

ca 10 g nymortlad kardemumma

100 g smör

 

 

Fyllning:

150 g mandelmassa

75 g socker

30 g ljus sirap

25 g nymortlad kardemumma

30 g vetemjöl

30 g kanel

Zest från 3 apelsiner

250 g rumsvarmt smör

 

 

Pensling:

Ägg (innan gräddning)

Sirapsvatten (efter gräddning)

 

Garnering:

Pärlsocker eller rörsocker/nymortlad kardemumma

 

 

Kvällen (poolish):

Blanda allt för poolishen och låt stå med plastfolie i ca 12 timmar.

 

Fyllning:

Smält hälften av smöret med kardemumman på väldigt låg värme.

Vispa ihop smör, vetemjöl, socker,  sirap och mandelmassa i en skål.

Tillsätt det smälta smöret med kanel och zest från apelsinerna och vispa ihop till en fin och slät smet.

Låt står med plastfolie tills nästa dag. Lägg plastfolien direkt mot massan.

 

Morgonen dag 2:

Blanda rumsvarm mjölk, sirap,  kardemumma och poolish. Tillsätt mjölet lite i taget.

När du har en deg som går ihop bra så låt den vila under plastfolie i ca 1 timme.

Ta upp degen och knåda ihop den, jag slog ihop min mot bordet eller kör den i maskin några minuter.

Arbeta sedan in smör och salt tills degen har blivit jämn och fin.

Låt vila under plastfolie i ca 30 minuter.

 

Kavla ut degen på ett mjölat bord till en rektangel.Bred på fyllningen.

Vik ihop degen och skär i tunna remsor.

Tvinna i ihop till bullar, 3-4 remsor/bulle brukar det bli för mig men det beror helt på längd och tjocklek på remsorna.

Låt jäsa i en avstängd ugn 2-3 timmar.

Ställ eventuellt in lite varmt vatten i ugnen.

 

Pensla bullarna och strö över pärlsocker.

Ta ut plåtarna och värm ugnen till 225 C.

Pensla bullarna med ägg och grädda i 10 – 20 minuter beroende på storlek.

Pensla bullarna med sirapsvatten direkt de kommer från ugnen.

 

Bullar med mandelmassa, kanel och apelsin, kanelbullar, bullar
Bullar med mandelmassa, kanel och apelsin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *