Bullar möter äppelpaj

Provade en ny variant av bullar häromdagen när det var kanelbullens dag.

Denna gång fyllde jag dem med en äppelkompott kokt med kanelstång, vaniljstång och kardemumma. Sen toppade jag bullarna med crumble (pajsmulor).

Det blev verkligen så gott! Tänk dig riktigt goda bullar möter äppelpaj.

 

Jag brukar aldrig köra bullar med endast vetemjöl längre utan brukar blanda i emmer/dinkel/råg lite andra mjölsorter men givetvis går det att köra med bara vete.

 

bullar-moter-appelpaj, bullar möter äppelpaj
Låt mig presentera – bullar möter äppelpaj

Bullar möter äppelpaj

Poolish

100 g ekologiskt vetemjöl

100 g vatten

1-2 g jäst

 

Deg

Poolish

50 g aktiv surdeg (kan uteslutas)

5 dl fet mjölk

10 g kardemumma

55 g ekologiskt rågmjöl

240 g ekologiskt virvel dinkel

ca 450 – 550g ekologiskt vetemjöl

11 g salt

45 g rörsocker

80 g sirap

100 g smör

 

 

Äppelkompott

4 – 5 äpplen

1/2 vaniljstång

1 1/2 dl vatten

1 1/2 tsk nystött kardemumma

1 msk citronsaft

 

Crumble

100 g smör

2 dl siktat dinkel

1 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl dl rörsocker

2 msk sirap

1/2 tsk nymortlad kardemumma

1/4 tsk vaniljpulver

Lite lite salt

 

Vaniljremons

200 g mjukt smör

1 dl rörsocker

1 tsk vaniljpulver

ev lite nystött kardemumma

1 1/2 msk mjöl

 

 

Kvällen (poolish):

Blanda allt för poolishen och låt stå med plastfolie i ca 12 timmar.

 

Morgonen dag 2:

Blanda rumsvarm mjölk, sirap, salt, kardemumma och poolish. Tillsätt rågmjölet och ca hälften av vetemjölet.

Arbeta ihop allt för att sedan arbeta in resten av mjölet.

När du har en deg som går ihop bra så låt den vila under plastfolie i ca 1 timme (den är ganska kladdig).

Ta upp degen och knåda ihop den, jag slog ihop min mot bordet och använde lite mjöl.

Arbeta sedan in smöret tills degen har blivit jämn och fin.

Låt vila under plastfolie i ca 30 minuter.

 

Kavla ut degen, absolut inte för tunt.

 

Bred på vaniljremonsen.

Ha sen på äppelkompotten.

Rulla ihop och skär i bitar.

Lägg förslagsvis i formar.

 

appelbullar, bullar
En till dig och två till mig

 

Låt jäsa i en avstängd ugn 2-3 timmar.

Ställ eventuellt in lite varmt vatten i ugnen.

 

Ta ut plåtarna och värm ugnen till 215 – 225 C.

Pensla bullarna med ägg.

Strö över massa crumble.

In i ugnen och grädda i ca 15 – 18 minuter hade jag mina beror lite på ugnen.

 

Äppelkompotten:

Skala och tärna äpplena.

Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i en kastrull med äpplen, vatten, citronsaft och kardemumma.

Låt puttra på svag värme och mosa med en potatisstomp tills det har gått ihop till en krämliknande konsistens. Lägg plastfolie direkt mot kompotten tills den ska användas.

 

Crumble:

Nyp ihop allt till en smulig massa.

 

Vaniljremons:

Rör samman allt.

bullar-med-crumble, bullar med crumble, bullar
Ser ni fyllningen..mums!

bullar-med-appelfyllning, bullar med äppelfyllning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *