Butterkaka och släta bullar med vaniljkräm

Med en bulldeg kan man göra mycket, vanliga bullar, butterkaka eller släta bullar med vaniljkräm.

Den här vaniljkräm ger en mer fast kräm för att man ska kunna använda den till fyllning i bullar.

Gör en hel sats bullar som grundoch vill man inte ha bara en sort så kan man variera sig med både snurror, butterkaka och vaniljfyllda bullar.

 

En sats bulldeg.

 

Vaniljkräm:

4 dl fet mjölk

1 vaniljstång

4 äggulor

3 msk maizena (majsstärkelse ej redning)

50 g rumsvarmt smör

60 g socker

 

Dela och skrapa ur vaniljstången.

Låt den + skrapet gärna ligga i mjölken några timmar.

Koka upp mjölk och vaniljstång.

Dra av från plattan.

Blanda socker och maizena ordentligt.

Vispa ner äggulorna.

Tillsätt den varma mjölken i en stråle under vispning.

Häll sen tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning tills du har fått en tjockare kräm.

Ta av från plattan och rör ner smöret tills den är slät.

Häll i en skål och kyl gärna i vattenbad direkt.

Täck vaniljkrämen med plastfolie (direkt på krämen) och ställ i kylen.

Själva vaniljstången kan ligga kvar tills du ska använda krämen.

 

vaniljkräm, butterkaka, bullar
En väldigt god vaniljkräm

 

Butterkaka:

När du har brett på fyllningen rullar du ihop och skär i skivor (lite lägre än själva formen).

Smörj en form med löstagbara kanter och placera ut bullarna med lite mellanrum.

Låt jäsa till dubbel storlek.

Pensla bullarna med ägg och spritsa ner vaniljkräm.

Grädda på 200 C i ca 20 – 30 minuter beroende på storlek.

 

Små butterkakor, bullar
Små butterkakor blev det denna gång
butterkaka, bullar, sötebröd
Denna blev verkligen saftig och med den lena vanlijkrämen

 

Släta bullar med vaniljkräm:

Dela upp bitar på ca 50 g och runddriv.

Låt jäsa till dubbel storlek.

Pensla med ägg.

Grädda på ca 225 C i 8-12 minuter (bullarna ska få en gyllene färg och ha en innertemperatur på 96-97 C).

Låt svalna innan du fyller bullarna med vanlijkräm.

När de är svalna så sticker du hål med en kniv och spritsar in vaniljkräm.

Pensla med smält smör och rulla i socker.

 

släta bullar med vaniljkräm, bullar
More is more tycker jag när det kommer till vaniljkräm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *