Chiligryta på högrev och mörk öl

Det blev ett långkok på högrev med chili, vitlök, öl och kryddor.

Ölen gör grytan mer mustig och djupare i smaken utan att det smakar någon öl. Sen får man ta chili efter smak beroende på hur stark man vill ha det.

Denna rätt känns väldigt mycket helg för mig. Som man kan sitta hela familjen med yoghurt, vitlök, örter, grönsaker och ett gott bröd till och njuta av en lång och god måltid!

 

Chiligryta på högrev och mörk öl

800 – 1000 g högrev

1 stor gul lök

5 klyftor vitlök

1 msk paprikapulver

1 tsk chilipulver

1 msk oregano

1/2 – 1 chili

2 tsk spiskummin

1 msk honung

1 msk tomatpuré

1 msk mörk rödvinsfond

Flingsalt

1/2 tärning mörk oxbuljong

3 dl mörk öl

400 g krossade tomater

3 dl vatten

400 g färdiga svarta bönor

1 näve koriander

 

Putsa eventuellt köttet något om det behövs och skär i mindre bitar.

Stek på hög värme med salt och peppar så att det får yta. Ställ köttet åt sidan.

Hacka lök, vitlök och chili.

Fräs i olja på medelvärme ett par minuter.

Tillsätt kryddorna och fräs någon minut.

Häll över köttet, tomater, vatten, öl, buljongtärning, fond, honung och tomatpuré.

Låt allt puttra i 3-4 timmar under lock tills köttet är riktigt mört och allt ha gottat till sig.

Smaka av med salt och peppar.

Häll i bönor och hackad koriander.

 

chiligryta på högrev och mörkt öl, middagsrecept
Chiligryta på högrev och mörkt öl, mums!

 

Servera med ett gott bröd, yoghurt och eventuellt ris.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *