Chililax med rostad sötpotatis och blomkål med limesås

En saftig lax som inte är stark utan har en underton av lite hetta tillsammans med gratinerade rotfrukter och en fräsch limesås.

Otroligt god kombination där grönkålen bidrar till lite krispighet.

Hur man föredrar sin lax är olika. Här hemma brukar vi köra till 49 C så att den är riktigt saftig och man kan se saften rinna ut när laxen vilar.

 

Chililax med rostad sötpotatis och blomkål med limesås

ca 700 g lax

Paprikapulver

Chilipulver

Flingsalt

 

1 blomkålshuvud

1 – 2 sötpotatisar

3 rödlök

100 g grönkål

150 g fetaost

Olivolja

Flingsalt

Svartpeppar

 

4 dl matyoghurt

Skalet från en lime

Saften från 1/2 – 2/3 lime

Flingsalt

Svartpeppar

 

Krydda laxen ordentligt med paprikapulver, chilipulver och flingsalt.

Sätt in i ugnen på ca 150 C tills den har en innertemperatur på 49 C (detta är hur jag föredrar att ha laxen).

 

Skiva lök, sötpotatis och blomkål.

Vänd runt i olivolja och salta samt peppra.

Ställ i ugnen på 240 C till potatisen är nästan klar.

Sänk temperaturen till 225 och blanda i grönkål och fetaost.

Låt stå i 10 – 15 minuter.

 

Blanda yoghurt, limesaft + zest och smaka av med salt och peppar.

 

Servera de gratinerade rotfrukterna med laxen och limesåsen.

 

Chililax med rostad sötpotatis och blomkål med limesås, middagsrecept
Chililax med rostad sötpotatis och blomkål med limesås

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *