Chokladglass med kolasås och karamelliserade pecannötter

Inte mycket slår egengjord glass och favoriten just nu är chokladglass, gärna med kola och och någon form av nötter.

Perfekt att ha ståendes i frysen även om den aldrig hinner vara i frysen så pass länge. Eftersom den inte innehåller en massa konstiga medel så är den hårdare när den stått i frysen än glass man köper men ställ bara fram den ca 20 minuter innan så är problemet löst 🙂

 

Chokladglass med kolasås och karamelliserade pecannötter

Chokladglass

  • 110 g äggula
  • 1 ½ dl grädde
  • 3 ¾ dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk kakao
  • Lite lite salt
  • 100 g god choklad
  • 30 g honung
  • 70 g  rörsocker

  1. Dela och skrapa vaniljstången och lägg det i en kastrull med grädden, mjölken och kakaon.
  2. Ta av från plattan och rör ner chokladen.
  3. Vispa äggulor, socker och lite lite salt fluffigt i en annan skål.
  4. Häll ner mjölkblandningen i en tunn stråle under vispning.
  5. Häll tillbaka allt i kastrullen och rör tills glasskrämen når en temperatur på ca 84 C.
  6. Ta av från plattan och kyl genast ner krämen.
  7. Ställe sedan i kylen i ca 24 h.
  8. Nu har du en tjock och krämig glasskräm att hälla ner i glassmaskinen.

Kolasås

  • 2 dl grädde
  • 2 dl råsocker
  • 2 dl sirap
  • 40 g smör
  • Flingsalt
  1. Koka upp socker, grädde och sirap till 116°. Nu hade jag ingen termometer så gick lite på känn.
  2. Ta av från plattan och rör ner smöret och smaka av med salt.
  3. Låt den stå och svalna och tjockna lite innan du brer den på kakan.

 


 

Karamelliserade pecannötter

  • 1 msk rörsocker
  • 3 msk sirap
  • Lite flingsalt
  • 140 g rostade hasselnötter

 

  1. Smält samman socker, sirap och lite salt tills det har blivit gyllene.
  2. Blanda med nötterna och häll ut på ett bakplåtspapper.
  3. Ställ i ugnen på 175 C i 10 – 15 minuter.
  4. Rör om ibland.
  5. Låt svalna och grova hacka dem sedan.

 

Chokladglass med kolasås och karamelliserade pecannötter, egen glass, chokladglass
Chokladglass med kolasås och karamelliserade pecannötter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *