Chokladglass med salt kolasås och karamelliserade hasselnötter

Inspirerades att göra denna glass efter att ha ätit My Feldts glass på Smaka på Stockholm så jag utgick från Sebastien Boudets glassrecept men gjorde med choklad.

Glassmeten blir tjock och krämig efter att den har fått svälla i kylen och när den är klar så WOW, så len och härlig glass. Använd en riktigt bra choklad (inte lindt eller odense etc) som är dyrare det är helt klart värt pengarna.

Kombinationen med den salta kolasåsen och de knapriga nötterna får smaklökarna och gommen att sjunga hallelujah 10 gånger om!

 

Chokladglass med salt kolasås och karamelliserade hasselnötter

 

Chokladglass

80 g äggula

1 dl grädde

2 1/2 dl mjölk

1/2 vaniljstång

1 msk kakao

Lite lite salt

50 g god choklad

75 g  rörsocker

 

Dela och skrapa vaniljstången och lägg det i en kastrull med grädden, mjölken och kakaon.

Ta av från plattan och rör ner chokladen.

Vispa äggulor, socker och lite lite salt fluffigt i en annan skål.

Häll ner mjölkblandningen i en tunn stråle under vispning.

Häll tillbaka allt i kastrullen och rör tills glasskrämen når en temperatur på ca 84 C.

Ta av från plattan och kyl genast ner krämen.

Ställe sedan i kylen i ca 24 h.

Nu har du en tjock och krämig glasskräm att hälla ner i glassmaskinen.

 

Salt kolasås

1 dl grädde

1 dl rörsocker

1 dl sirap

Flingsalt

 

Häll allt utom saltet i en kastrull och låt det puttra i 5 – 10 minuter tills önskad konsistens.

Tillsätt flingsalt efter smak.

 

Karamelliserade hasselnötter

1/2 msk rörsocker

1 1/2 msk sirap

Lite flingsalt

70 g rostade hasselnötter

 

Smält samman socker, sirap och lite salt tills det har blivit gyllene.

Blanda med nötterna och häll ut på ett bakplåtspapper.

Ställ i ugnen på 175 C i 10 – 15 minuter.

Rör om ibland.

Låt svalna och grova hacka dem sedan.

 

Chokladglass med salt kolasås och karamelliserade hasselnötter, glass, chokladglass
Chokladglass med salt kolasås och karamelliserade hasselnötter så vansinnigt gott!

 

chokladglass och kolasås, glass
Sluurp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *