Chokladtårta med hallonmousse och geisha

Gjorde en tårta häromdagen till en granne som bestod av ljusa bottnar, geishafluff och hallonmousse samt täckt med chokladganache med en rinnande chokladglasyr och till sist lite hallonpulver.

Det var lite svettig under själva monteringen då vi hade 32 C i köket och alla tre ungar var i full fart!

 

Montering

Dela tårtbotten så att du får tre delar, det här receptet ger en hög och fin botten.

Klä en form med plastfolie och lägg ner den en botten.

Pensla med lite hallonpuré och fyll sedan på med hallonmoussen.

Lägg på nästa botten och fyll på med geishafluff.

Lägg på sista botten och täck med plastfolie. Låt stå i kylen till dagen efter.

Tänk på att ha hallonmoussen underst då den är mer stabil än vad geishafluffet är.

Spackla tårtan med chokladganache.

Antingen tar du tunna lager och ställer i kylen för att stelna mellan varje gång eller så gör du ett lite tjockare direkt.

Låt sedan tårtan stå i minst 30 min i kyl innan du häller över chokladglasyren.

 

Chokladtårta med hallonmousse och geisha, tårta, recept  tårta
Chokladtårta med hallonmousse och geisha

 

Chokladtårta med hallonmousse och geisha

Geishafluff

200g geisha

1 1/2 dl grädde

 

Finhacka chokladen.

Värm grädden i en kastrull (ej koka).

Ta av kastrullen från plattan och rör ner chokladen.

Häll allt i en skål och täck med plastfolie direkt mot chokladen och låt stå i kylen i minst 6 timmar.

 

Hallonmousse

1  dl  grädde

125 g   philadelphia

3/4 dl florsocker

2  gelatinblad

1 tsk vaniljsocker

1 dl hallonpuré

 

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten.

Vispa grädden (jag föredrar att vispa grädden på låg hastighet istället för hög hastighet tills den blir fluffig).

Blanda philadelphia, florsocker och i en egen skål.

Värm jordgubbspuré och rör i de urkramade gelatinbladen. Se till att gelatinbladen har blivit helt upplösta utan klumpar.

Blanda i jordgubbspurén med mjukostkrämen.

Vänd sedan ner allt i grädden.

 

Chokladganache

375 g choklad

2 dl grädde

1 msk smör

 

finhacka chokladen.

Koka upp grädden ordentligt.

Häll ner chokladen och låt den ligga där någon minut.

Rör sedan om så det blandas.

Rör i smöret.

Täck med plastfolie direkt på chokladen och låt svälla i rumstemperatur i minst 6 timmar har du inte tid med det så ställ den i kylen tills den får en bredbar konsistens.

 

Chokladglasyr

50 g smör

30 g vatten

70 g choklad

 

Smält smör och vatten.

Tillsätt chokladen och rör om på svag värme tills allt har blandats.

Låt svalna innan du häller det över tårtan.

 

geishafluff och hallonmousse, tårt recept
Fylld med geishafluff och hallonmousse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *