Citrontartelette med hallonmaräng

Inspirerades till att göra lite tarteletter. Denna fylldes med en citronkräm och toppades med en italiensk maräng smaksatt med hallonpulver som jag sedan brände av med brännare.

Det var första gången som jag använde brännare så behöver en hel del mer övning.

 

 

Citrontartelette med hallonmaräng

Tarteletteskal

150 g dinkelmjöl eller vetemjöl

75 g kallt smör

40 g rörsocker

lite lite flingsalt

1 litet ägg

 

Citronkräm

Skal från 1 citron + ca 65 g citronsaft

50 g smör

1 ägg + 1 äggula

70 g rörsocker

 

Hallonmaräng

2 äggvitor

36 g vatten

105 g rörsocker

1 msk hallonpulver 15 % rabatt på hela beställningen  när du anger koden MamaAlexandras i kassan.

 

Börja med tarteletteskalen. Smula mjöl och kallt smör till en sandliknande massa.

Tillsätt socker och salt.

Blanda sen i ägget lite i taget tills du har en smidig deg.

Plasta in och ställ i kylen några timmar.

 

Smörja formarna med smör.

Ta fram degen lite innan så att den går att kavla.

Kavla ut på ett lätt mjölat bord ca 3 mm.

När formarna är klädda med deg ställer du dem i kylen en timme.

Häll lite torkade ärtor i botten så att de inte sjunker ihop.

Grädda i ca 15 minuter på 200 C beroende på ugn, men de ska inte bli för bruna.

Ta ut tarteletterna och pillra bort ärtorna och grädda på ca 10 min på 175 C.

Håll lite koll skalen ska inte bli brända.

 

Gnugga ihop socker och citronzest ordentligt för att få ut så mycket smak som möjligt i en rostfri skål.

Häll ner citronsaft, ägg och äggula.

Värm i vatten bad under omrörning tills den börjar tjockna (låt helst inte skålen komma i kontakt med vattnet) ca 81 C.

Ta av från vattenbadet och mixa ner smöret med stavmixer när krämen svalnat lite.

Täck med plastfolie direkt mot krämen och ställ i för att svalna.

 

citronsocker, citronkräm
Gnugga citronzest och rörsocker ordentligt

 

Vispa äggvitorna till en hårt skum.

Värm socker och vatten till 121 C.

Ha ner 1 msk hallonpulver i marängen och häll ner sockerblandningen i en tunn strålen under vispning tills marängen svalnat.

 

hallonmarang, hallonmaräng, italiensk maräng
Hallonmaräng

 

Bre eller spritsa ut citronkrämen i tarteletteskalet.

Spritsa på marängen och bränn av med en brännare.

 

citrontartelette-med-hallonmarang, citrontartelette med hallonmaräng
Citrontartelette med hallonmaräng

 

citrontartelett, tartelett
Behöver dock öva på spritsning och användandet av brännare 🙂

sma-citron-tarteletter, små citron tarteletter, småkakor recept

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *