Dagens surdegsbröd

Det var helt tomt på bröd så detta fick jäsa i rumstemperatur istället för kylen.

Äntligen verkar surdegen och jag hamna i takt igen.

Jag använde grovt rågmjöl från Saltå kvarn samt siktat vete från Labans kvarn.

Dagens surdegsbröd

80 g aktiv surdeg

10 g salt

250 g vatten

100 g rågmjöl

480 g vetemjöl

 

Blanda ihop surdeg, salt, vatten och nästan allt mjöl.

När degen är homogen tillsätter du resten av mjölet.

Låt vila under fuktad bakduk i 1 – 1.5 timme.

Blöt händerna och dra degen från ena sida till den andra på alla sidor.

Upprepa va 30:e minut eller så ca 4 ggr (var inte så noga med tiden).

Forma och låt jäsa i en väl mjölad korg tills den har nått dubbel storlek.

 

Sätt ugnen på max 1.5 h innan med två plåtar.

Stjälp ur brödet på ett bakplåtspapper och snitta.

In i ugnen samtidigt som du kastar in kallt vatten (och har en form med kallt vatten i ugnen).

Sänk värmen till 250 i 15 minuter och sen till 225-220 tills brödet har en innertemp på ca 97 C (ca 30 min).

Låt svalna.

 

Dagens surdegsbröd, bröd, surdegsbröd
Dagens surdegsbröd

 

Inkråm från dagens surdegsbröd, bröd, surdegsbröd
Inkråm från dagens surdegsbröd

surdegsbröd idag, bröd, surdegsbröd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *