Double chocolate and raspberry cake

Jag provade även att göra Roy Fares choklad tårta  när dottern fyllde 7 år. Nu gjorde jag en hel del ändringar än vad som är i originalet.

En riktigt kraftig chokladtårta, som har hallonen som balanserar upp.

Den fick mycket höga betyg av gästerna i alla fall.

 

Double chocolate and raspberry cake, chokladtårta
Double chocolate and raspberry cake!

Double chocolate and raspberry cake

 

Chokladtryffel med hallonsmak

1 dl hallonpuré

125 g mörk choklad

1 dl grädde

1/2 msk honung

1 msk smör

 

Värm grädde, honung och hallonpuré (ej koka).

ta av från plattan och rör i finhackad choklad.

När du har en slät kräm tillsätter du smörklicken och vänder i.

Lägg plastfolie direkt på och låt svälla i rumstemperatur i minst 6 timmar.

 

Tårtbotten (till en form på 16-18 cm)

 

230 g vetemjöl

45 g kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk bikarbonat

2 ägg rumsvarma

80 g socker

35 g brun farin

200 g mjölk rumsvarm

30 g fil/yoghurt etc

120 g rapsolja

230 g kaffe

En liten nypa flingsalt

 

Smörj 4 formar. Jag klippte även ut bakplåtspapper och hade i botten.

Sen delade jag upp gräddningen då jag inte hade formar så att det räckte.

 

Sikta mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat. Jag brukar sikta det 3 ggr.

Vispa ihop ägg, olja, fil, mjölk, socker och brun farin lite lätt.

Blanda i mjölblandningen.

Rör allt klumpfritt.

Tillsätt salt och kokhett kaffe.

Smeten ska bli slät och tunn.

Fördela i 4 formar ca 250 g i varje.

Grädda i mitten av ugnen på ca 155 C i 15-20 minuter.

Känn med en sticka.

Låt svalna helt innan du tar loss bottnarna.

 

chokladbotten, tårtor, mjuk kaka
Jämna till toppen om det behövs

 

Marängsmörkräm med choklad

3 äggvitor

150 g socker

lite lite salt

130 g smör rumsvarmt

225 g choklad

 

Smält chokladen försiktigt och låt den svalna.

Häll äggvitor, socker och salt i en värmetålig skål.

Ställ den i vattenbad och rör hela tiden tills sockerkristallerna har lösts upp. Låt inte det kokande vattnet nå botten på skålen.

Ta av skålen och vispa till du får en blank och fast maräng. I ca 10 minuter.

Tillsätt en lite klick i taget samtidigt som du vispar på medelhastighet.

När allt smör har gått in så tillsätter du chokladen.

Vispa ihop allt tills krämen är len och fin.

Skär den sig så värm lite över ett vattenbad och vispa.

 

Chokladglasyr

50 g glasyr

25 g vatten

70 g mörk choklad

 

Smält smör och vatten.

Ta av från plattan och lägg i finhackad choklad.

Rör försiktigt tills allt har blandats och låt det svalna till rumstemperatur.

 

 

Montering

Spritsa en rand av smörkräm runt botten.

Bred chokladtryffeln innanför och lägg på nästa botten och ställ i kylen i ca 30 minuter.

Spritsa en rand till och fyll på med tryffel och lägg på nästa botten. Låt stå i kylen i 30 minuter.

Gör så med alla bottnar (ingen tryffel ska vara på toppen).

Sen är det dags att täcka tårtan.

Stryk ett tunt lager smörkräm runt hela tårtan och på toppen, dra så jämnt som möjligt och låt den sedan stå i kylen i ca 30 minuter.

Sen upprepar du samma sak till tårtan är så jämn som du vill ha den.

Spritsa ut eventuella mönster och toppa med hallon och chokladglasyr.

tårta med choklad och hallon, chokladtårta
Hallon och choklad är en klassisk kombination

 

tårta choklad, chokladtårta

chokladtårta, choklad, småkakor recept
Något för den som älskar choklad!

chokladtårtor, tårta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *