Egen nutella med raw kakao

Detta är något som det går åt mängder av här hemma (mest för att jag själv äter upp den).

Givetvis kan man byta ut sötningen mot annat, jag brukar annars använda honung.

Hasselnötter innehåller väldigt mycket enkelomättat fett och har även en hög halt av E-vitamin och antioxidanter vilket gör det till en väldigt nyttig nöt.

Raw kakao har även den många hälsofördelar, den innehåller bland annat 4 gånger så mycket antioxidanter jämfört med vanlig kakao. Raw kakao räknas som en superfood och har många positiva fördelar för hälsan.

Som ni ser på bilderna är raw kakao mycket ljusare då den inte har behandlats lika hårt och inte heller inte rostas lika varmt vilket gör att den har alla näringsämnen kvar. Ska man baka kakor som ska in ugnen så kan man lika gärna ta vanlig kakao tycker jag men till exempelvis nutella föredrar jag raw kakao.

 

 

raw kakao, choklad, nutella
Den högra är raw kakao och är mycket ljusare som ni ser då den inte har behandlats och rostas i lika hög värme.

 

Egen nutella med raw kakao

400 g hasselnötter

3 msk rapsolja

4 msk raw kakao

1/4 dl florsocker

1 tsk vaniljpulver

Lite flingsalt

 

Rosta hasselnötterna på 200 C i 10 – 15 minuter.

Skaka om då och då.

Låt dem svalna.

Lägg hasselnötterna i en kökshandduk och gnugga ordentligt så kommer skalen att lossna av sig själv.

Kör hasselnötterna i en mixer/blender/matberedare tillsammans med florsocker, vaniljpulver, kakao och rapsolja.

Man får kör det ganska länge (väldigt länge) tills hasselnötterna börjar släppa ifrån sig sin egen olja och konsistensen blir lösare.

Smaka av och tillsätt eventuellt mer florsocker samt lite salt.

Förvara i en glasburk i kylen.

Supergott på surdegsbaguetter!

Egen nutella med raw kakao, choklad, nutella
Egen nutella med raw kakao nutellan är ljusare i verkligheten (blev mörkare på bilderna)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *