En krämig potatis- och purjolökssoppa

Trodde inte att denna enkla soppa skulle gå hem så bra som den gjorde men barnen älskade den.

Få ingredienser, går ganska snabbt och ät den med en god smörgås eller två så har du lunchen eller middagen klar på ett kick.

 

En krämig potatis- och purjolökssoppa

ca 800 g potatis

1 purjolök

3 klyftor vitlök

2 1/2 tärning grönsaksbuljong

2 dl torrt vitt vin

ca 8 dl vatten

1 dl creme fraiche

ca 1 1/2 dl grädde

Salt och peppar

 

Skala och skär potatisen i bitar.

Skölj purjolöken och skär även den i bitar, samt skiva vitlöken.

Fräs purjolök, potatis och vitlök i lite olivolja.

Tillsätt kokande vatten samt grönsaksbuljongen.

Låt allt koka på medelvärme under lock tills potatisen är klar. Hur snabbt det går beror på hur stora potatisbitarna är.

Mixa soppan slät med en stavmixer när potatisen är klar.

Häll ner creme fraiche och grädde och värm upp. Börja med 1 dl grädde och se hur konsistensen blir är den för tjock så tillsätt mer grädde eller creme fraiche.

Smaka av med salt och peppar.

 

potatis- och purjolökssoppa, soppa
Potatis- och purjolökssoppa (tyvärr blir bilder riktigt dåliga när det är mörkt ute)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *