En lyxig choklad dessert

Denna dessert gjorde jag faktiskt till nyår och består av en del komponenter men den blir verkligen så god och sen känns den verkligen lyxig att äta och att se på.

När man vill lägga ner lite mer tid på desserten och inte bara få ihop något snabbt så måste ni prova denna.

 

Jag strök ut kola sås på undre laget, spritsade ut glass, ringlade över kolasås och hackade karamelliserade pecannötter, la över en botten till som jag hade brett kolasås på och toppade sen med mer nötter.

Man får vara ganska snabb så att inte glassen smälter alternativ ställa in i frysen om man har flera att göra.

 

En lyxig choklad dessert

Chokladbottnar

  • 120 g mjöl
  • 40 g kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 125 g smör
  • 100 g rörsocker
  • 2 äggulor
  • Lite flingsalt

 

Glass

  • 110 g äggula
  • 1 ½ dl grädde
  • 3 ¾ dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk kakao
  • Lite lite salt
  • 2 msk honung
  • 75 g god choklad
  • 90 g  rörsocker/brun farin

 

Kolasås

  • 1 dl grädde
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl sirap
  • Flingsalt

Karamelliserade pecannötter

  • 100 g pecannötter
  • ½ rörsocker

Chokladbottnar

  1. Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål.
  2. Rör/knåda ihop smör och socker tillsammans.
  3. Blanda i äggulorna och sen mjölblaningen.
  4. Smaka av med lite salt.
  5. Låt vila i kylen i ca 1h.
  6. Kavla ut degen ganska tunt och skär i 10 x 4 cm långa bitar.
  7. Grädda i ugnen på 175° i ca 10 min.
  8. Låt svalna.

 

Choklad glass

  1. Dela och skrapa vaniljstången och lägg det i en kastrull med grädden, mjölken och kakaon.
  2. Ta av från plattan och rör ner chokladen.
  3. Vispa äggulor, socker och lite lite salt fluffigt i en annan skål.
  4. Häll ner mjölkblandningen i en tunn stråle under vispning.
  5. Häll tillbaka allt i kastrullen och rör tills glasskrämen når en temperatur på ca 84 C.
  6. Ta av från plattan och kyl genast ner krämen.
  7. Ställe sedan i kylen i ca 24 h.
  8. Nu har du en tjock och krämig glasskräm att hälla ner i glassmaskinen.

 

Kolasås

  1. Häll allt utom saltet i en kastrull och låt det puttra i 5 – 10 minuter tills önskad konsistens.
  2. Tillsätt flingsalt efter smak.

 

Karamelliserade pecannötter

  1. Rosta nötterna lite snabbt i en stekpanna tills det börjar att dofta.
  2. Lägg nötterna på ett bakplåtspapper-
  3. Smält sockret i en panna och häll över nötterna.
  4. Låt stelna och hacka sedan.
En lyxig choklad dessert, lördags dessert, efterrätt
En lyxig choklad dessert
med choklad, kola och nötter – len, mjukt och krispigt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *