Ett kalljäst surdegsbröd

Det är riktigt roligt att ungarna älskar surdegsbröd nu, det betyder att jag får en anledning till att baka mycket bröd och prova mig fram och lära mig.

Eftersom jag inte hade så mycket aktiv surdeg så tog det lite längre tid innan jäsningen kom igång ordentligt.

Sen får man gå lite på känsla när det  gäller tider och mjölmängder.

De mjöl som jag använder kommer från Saltåkvarn och Warbro Kvarn.

Det här brödet blev väldigt saftigt och smakrikt!

Ett kalljäst surdegsbröd

90 g aktiv surdegsgrund

375 g vatten

17 g havssalt

100 g ekologoskt virveldinkel

60 g ekologiskt rågmjöl

70 g ekologiskt grahamsmjöl

ca 430 g ekologiskt vetemjöl special

 

Blanda ihop surdeg, salt, ljummet vatten, virveldinkel, råg och graham samt nästan allt vetemjöl.

Svårt att säga exakt på grammet vetemjöl då det beror på mjölet och om du har en lösare eller fastare surdeg.

Låt vila under plastfolie/fuktad bakduk ca 90 minuter.

Vik degen kant till kant.

Vila i ca 30 minuter och vik.

Vila 30 minuter och vik sedan degen och lägg i en mjölad korg i en plastlåda.

Ställ i kylen 12 – 22 timmar.

Det här brödet jäste i kylen i 21 h.

surdeg, bröd, surdegsbröd

Sätt ugnen på max och ställ in två plåtar 1.5 – 2 timmar innan.

Stjälp upp degen på ett bakplåtspapper och snitta det.

snitta surdegsbröd, surdegsbröd
Jag är nybörjare på att snitta surdegsbröd så tränar vidare.

För över pappret till plåten och ställ i ugnen på 250 C i ca 15 minuter.

Sänk sedan till 225 C i 25 – 30 minuter (inner temp 97-98 C).

Låt vila.

kalljäst surdegsbröd, sudegsbörd
Ett kalljäst surdegsbröd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *