Fläskfilé med jordärtskockspuré och whiskeysås

Vi fick en påse färska jordärtskockor från en bekant och då passade jag på att göra en fläskfilé med jordärtskockspuré och whiskeysås.

Det var första gången som jag använde jordärtskocka i matlagning faktiskt.

Jag valde att köra hälften jordärtskocka och hälften potatis vilket blev en god kombination.

Såsen blev väldigt god med en touch av whiskey och timjan. Jag älskar att använda min mormors lingongelé i såser och grytor som är kött och gräddbaserade. Har man nu inte tillgång till lingongelé så fungerar det lika bra med vinbärsgelé eller kanske lingonsylt.  Servera gärna med rostade morötter som pricken över i:et.

 

 

Ingredienser:

Fläskfilé i valfri storlek

Flingsalt

Timjan

Svartpeppar

1 gul lök

1 morot

1 rött äpple

 

400 g jordärtskocka

400 g potatis

ca 1 dl gräddmjölk

Flingsalt

Svartpeppar

En klick smör

 

2 msk whiskey

2 dl grädde

2 dl mjölk

1 -2 tsk lingongelé

1 – 1 1/2 mörk oxbuljongtärning

Timjan

Maizenaredning

 

Gör så här:

Börja med att putsa köttet. Salt, peppra och tryck fast färsk timjan runt om.

Skär lök, morot och äpple i större bitar och lägg i en ugnssäker form.

Stek fläskfilé lite snabbt runt om så att den får färg. Lägg sedan köttet i ugnsformen.

Har det blivit stekyta  kvar i panna brukar jag ta lite vatten och hälla över det i formen.

Sätt in köttet i ugnen på 125 C tills köttet är klart. Jag hade tills 65 C denna gång och lätt det vila under folie.

 

För att göra jordärtskockpurén så kockar du upp kronärtskocka och potatis tills den är klar.

Kör den slät med en stavmixer det är svårt att få kronärtskockan slät annars. Späd ut med varm gräddmjölk tills du får önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och en klick smör.

Tänk på att jordärtskocka suger åt sig mer vatten än exempelvis potatis, därför behövs betydligt mindre vätska än när man gör potatismos.

 

Till whiskeysåsen tar du skyn från ugnsformen och häller i en kastrull.

Koka upp och tillsätt whiskey.

Tillsätt sedan grädde, mjölk, lite finhackad timjan och buljongtärning.

Smaka av med salt och lingongelé.

Red med maizena. Jag brukar även blanka av såsen med en klick smör när den är klar.

 

 

lågtempad fläskfile med jordärtskockpure, mattips, middagsrecept
Lågtempad fläskfilé med jordärtskockpure och whiskeysås

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *