Gelato di nutella

Det bästa stället för glass i Stockholm som jag har provat är på Scarfo som gör riktigt god italiensk glass på bra råvaror. En av mina favoriter är hasselnöt.

Nu la dem ut ett recept på pistageglass anpassat för hemmabruk i tidningen Mitt i och jag var tvungen att testa det direkt. Jag bytte ut pistagen mot egengjord nutella istället.

 

Gelato di nutella – italiensk glass med nutella

80 g äggulor (4-5 st)

410 g fet mjölk

100 g grädde

90 g socker

50 g glukossirap

1 vaniljstång

250 g egengjord nutella

 

Dela vaniljstången och skrapa ur den i en bunke med äggulor och socker.

Lägg den urskrapade vaniljstången i en kastrull med mjölken, glukossirap och hälften av grädden.

Vispa äggulor, socker och vanilj vitt och pösigt.

Koka upp mjölkblandningen.

Ta av från plattan och häll i en tunn stråle ner i äggblandningen samtidigt som du vispar så att allt blandas.

 

Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm under omrörning tills den når en temperatur på 83 – 85 C.

Ta av kastrullen och blanda i resten av grädden.

Sila blandningen ner i en ren skål och kyl den i isbad.

Täck med plastfolie direkt mot glassmeten och ställ i kylen i minst 4 timmar (helst över natten).

 

Innan du kör glassen i glassmaskin så blandar du i nutellan.

Kör sedan glassen i glassmaskin och in i frysen ett tag innan servering beroende på hur din glassmaskin kyler.

Eftersom det inte är mycket luft som har vispats in i glassen så blir den hårdare än en “skitglass” med massa e-ämnen. Ställ då ut glassen i ca 10 minuter innan servering.

 

italiensk glass med nutella, glass, dessert
Så len och krämig glass!

 

gelato di nutella, italiensk glass, glass
Gelato di nutella – italiensk glass med nutella. Jag låter bilden tala för sig självt!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *