Gör din egen sushi

Se hit alla sushi älskare och även ni som inte gillar sushi eller har provat någon gång. Efter att ha gjort egen sushi kommer ni att vara väldigt kräsna med var ni köper sushi nästa gång. De flesta sushiställen har mycket ris (det är billigare) och använder inte Salmalax (det är också dyrare).

Det är inte svårt och behövs inte så mycket. Sushimatta samt ris, wasabi, risvinäger och sjögräset finns på hyllan för sushi.

Nu är det här endast hur jag själv gör sushi och är säkert inte korrekt enligt hur man egentligen ska göra. Jag föredrar mindre ris och mer lax, avokado och gurka. Dels för att jag tycker att riset endast tar upp onödig plats i magen (laxen är ju godast), dels för att man kan äta mer sushi om det är mindre ris.

Sushirullar, småkakor recept
Många sushirullar

Ingredienser för 2 personer:

Wasabi

200 g Salmalax

125 g Sushiris

Soja (jag använder Kikkoman, den med rött lock)

1 Avokado

Gurka

2 tsk Risvinäger

1 1/2 tsk socker

Nypa salt

Sushi Nori sjögräs

Bambumatta

 

Gör så här:

Steg 1:

Börja med att skölj riset så att vattnet är klart och inte grumligt.

Låt sedan riset stå täckt med vatten i ca 20 minuter.

Häll av vattnet upp fyll på med 2 dl vatten till 125 g ris.

Koka upp riset, när det har kokat upp så stänger du av plattan och sätter på locket.

Låt stå med lock tills vattnet har dunstat bort.

Smaka av, det ska inte finnas en kärna i riset då låter du det stå under lock en stund till.

Häll risvinägern, sockret och saltet i en liten skål och värm i micron så att blandningen löser sig.

När riset är klart häller du det i en stor skål och blanda i lite av vinägerblandningen i taget till du själv känner att det är den smaken du vill ha.

Låt riset svalna i rumstemperatur.

 

Steg 2:

Dela avokadon och skär på längden.

Gör samma sak med gurkan.

Nu till salmalaxen. Skär den i skivor 3-4 mm beroende lite på vilken tjocklek du själv föredrar.

 

Rullar:

Lägg ett nori blad på bambumattan.

Blöt händerna lite och strö ut ris ca 1 cm från kanten och en bit uppåt. Jag brukar ha ett ganska tunt lager ris.

Lägg på gurka, avokado och lax.

Blöt ändarna längst ner och längst upp lite.

Sen börjar du rulla samtidigt som du har ett jämt tryck över bambumattan.

Låt sedan rullen vila ca 10 minuter innan du skär i skivor, det underlättar när du ska skära.

 

Rullar, sushi, middagsrecept
Så här gör jag mina rullar

 

Sushi, sushirullar, middagsrecept
Sushirullar

“Kuddar”

Blöt händerna lite lite och ta lite ris som du formar till ovala små kuddar. Hur mycket ris du vill ha avgör du själv.

Stryk därefter ett tunt lager wasabi över en laxbit och lägg över kudden.

Laxkuddar, sushi, småkakor recept
“Laxkuddar” och bitar med lax, avokado och gurka.

Ett perfekt middagstips, och var noga med att köpa rätt Salmalax eller motsvarande. Jag brukar köpa på Ica Maxi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *