Hamburgerbröd

Dessa hamburgerbröd får ett eget inlägg så goda är dem!

 

Receptet är från Sebastien Boudet och bli verkligen perfekta. Enligt mig så ska hamburgerbröd vara saftiga utan att vara tunga och absolut inte ha någon jästsmak.

Känns det lite krångligt med surdeg så går det att använda en poolish ta då ca 4 mm jäst (ekologisk), 55 g vetemjöl och 55 g vatten (rumsvarmt) och blanda dagen innan. Täck sen med plastfolie och låt stå över natten eller tills det börjar bubbla. Tillsätt ca 2-5 g jäst i degen sen dagen efter.

 

Hamburgerbröd

Riktigt goda hamburgerbröd ca 15 st

5 dl fet mjölk

750 g ekologiskt vetemjöl

20 g havssalt

40 g honung

1 ägg

110 g surdeg

eventuellt 1- 2 g ekologisk jäst

 

 

Låt alla ingredienser bli rumstempererade innan du börjar.

Blanda mjölk, ägg, salt, honung, surdeg och eventuellt jäst i en skål.

Tillsätt mjöl allt eftersom tills du har en bra deg. Degen ska inte vara för lös och inte heller stum.

Låt degen vila under en fuktig bakduk eller plastfolie i ca 1 timme.

Knåda sen ihop degen under ett par minuter och låt vila under bakduk/plastfolie i ca 10 – 15 minuter.

Dela in degen i bitar jag hade ca 85 g.

Lägg på en plåt och låt jäsa i en avstängd ugn med en kastrull med varmt vatten i ugnen tills bröden når dubbel storlek. (bra temp i ugnen är ca 30 – 35 C).

Kan ta från 2 – 8 timmar beroende på om du använt jäst eller inte.

Ta ut plåten och sätt den på 220 C.

Grädda tills bröden har fått en fin färg alternativ en innertemperatur på runt 96-97 C.

 

goda hamburgerbröd, bröd recept, bröd
Jag penslade inte med ägg denna gång men det kan man göra som man själv känner för.

 

hamburgerbröd, middagsrecept
Så goda hamburgerbröd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *