Härlig start på morgonen med surdegsfrallor

Just surdegsfrallor eller surdegsbullar är mina favoriter.

Det som är så praktiskt är att man kan frysa in dem och ta upp på morgonen och värma i ugnen och du får som nybakade surdegsfrallor.

Denna gång rostade och blötlade jag inte linfröna.

Samt att jag inte väntade för länge på degen efter sista jäsningen.

Detta recept kommer ursprungligen från Pain de Martin.

 

surdegsfrallor, bröd
Härlig start på morgonen med varma surdegsfrallor’

 

Dag 1 (kvällen):

100 g vetesurdegsgrund

200 g ljummet vatten

150 g vetemjöl special

50 g rågmjöl

 

Blanda allt i en större skål och ställ på ett varmare ställe i köket. Tex i skåpet ovanför kylen och täck med plastfolie.

fördeg surdeg, bröd recept
Härliga bubblor

Dag 2 (morgon):

Surdegen från kvällen innan

450 g ljummet vatten

750 g manitoba cream

20 g flingsalt

1/2 dl linfrön

 

Gör så här:

 

Blanda surdeg, vatten, mjöl och fröblandningen i bakmaskinen.

Kör i 5 minuter på lägre hastighet, sedan 3 minuter på högre hastighet. Tillsätt sedan saltet och kör ca 2 minuter. Känns degen för klibbig så låt den vila 5 minuter och kör sedan några minuter till.

Olja en stor bunke eller bytta med exempelvis rapsolja. Ha i degen och låt jäsa ca 1 timmer innan första vikningen.

Vid vikningen:

Ta ena kanten och dra till den mitt emot så att degen spänns. Detta görs åt alla fyra hållen. Låt sedan degen vila ca 3o minuter. Upprepa proceduren 3 gånger.

Nu är det dags för degen att jäsa.

Har du ingen jäskorg går det bra med en sil eller korgliknande föremål som du täcker med en bakhanduk och pudrar mjöl över. Tippa sedan över degen.

Hur lång tid brödet behöver jäsa beror helt på vilken kraft det har och temperaturen i rummet. Ju svalare det är desto längre jästid behövs.

När brödet nått en fin höjd kan du sätta på ugnen på max och med en plåt i.

När ugnen är klar så tippar du upp degen på ett mjölat bord och skär med degskrapa i lagom frallor. Grädda i ca 250 C 12-20 minuter. Kolla innertemperaturen på brödet efter en 12 minuter. När brödet nått 98 C är det dags att plocka ut bröden. OBS, när bröden sätts in i ugnen stoppa då in en rostfri plåt/form med kallt vatten för skorpans skull.

För att få en hårdare skorpa:

Flytta de färdiggräddade bröden till ett galler i ugnen, ha ugnen avstängs och lite öppen under några timmar.

inkråm surdegsfrallor, bröd recept
Härligt inkråm på surdegsfrallorna

Jag brukar frysa mina frallor och tina i ugn allt eftersom på ca 150 C och får då som nybakta surdegsfrallor igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *