Himmelsk äppelkaka

Åh nu finns det massor av goda Ingrid Marie äpplen så var tvungen att göra något gott. Det fick bli denna helt underbara äppelkaka med lite extra allt, dessutom en perfekt picknick kaka.

Är också väldigt god med vaniljsås eller glass!

 

Himmelsk äppelkaka

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 180 g rörsocker
  • 240 g dinkel/vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl gräddfil
  • 2 ägg

 

 

Smuldeg

  • 100 g smör
  • 2 dl dinkel/vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk nymortlad kardemumma
  • Lite lite salt

 

  1. Arbeta ihop allt till smuldegen och låt den stå vid sidan.
  2. Sikta ihop mjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål.
  3. Vispa smör och socker fluffigt i en annan skål.
  4. Vispa ner ett ägg i taget tills det har blandats ordentligt.
  5. Vispa sen ner gräddfilen.
  6. Tillsätt mjölblandningen och vänd runt den till smeten är jämn.
  7. Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
  8. Blanda äppelskivor med kanel, kardemumma och sirap.
  9. Klä en form med bakplåtspapper endast i botten (min form är ca 25 x 32 ).
  10. Fördela smeten i formen och tryck ner äppelskivorna och riv mandelmassa över.
  11. Smula över smuldegen.
  12. Grädda på 175 C i ca 40 min.
Himmelsk äppelkaka, mjuk äppelkaka, god äppelkaka
Himmelsk äppelkaka med lite extra allt!
mjuk äppelkaka, saftig äppelkaka, himmelsk äppelkaka
Så otroligt god mjuk äppelkaka med rårörd vaniljås!

saftig äppelkaka, mjuk äppelkaka, himmelsk äppelkaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *