Kalas för ettåring

I söndags fyllde våran minsta lilla pärla ett år. Det har gått så otroligt snabbt.

Förutom paket så blev det givetvis tårta och fika.

Jag gjorde en variant av prinsesstårta.

 

Denna söta lilla donna fyllde 1år i söndags.
Denna söta lilla donna fyllde 1år i söndags.

 

Botten till en form på ca 24 cm:

4 rumsvarma ägg (M/L)

300 g rörsocker (går bra med vanligt socker)

240 g vetemjöl (jag använde hälften siktat dinkel)

1 1/3 dl ljummen mjölk

2 2/3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

Lite lite salt

 

Sikta ihop mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt ett par gånger.

Vispa socker och ägg i en annan skål vitt och poröst i 5 -7 minuter.

Vänd försiktigt ner 1/3 av mjölet.

Tillsätt mjölken försiktigt och vänd runt.

Sikta ner resten av mjölet.

Klä en form med bakplåtspapper i botten och eventuellt kanterna om den är lägre.

Grädda i nedre delen av ugnen på 175 c i ca 45-55 minuter (jag hade min i 45).

 

Hallonsylt:

350 g hallon

100 g socker

1/2 vaniljstång

 

Skrapa ur vaniljstången och lägg i en kastrull med hallon och socker.

Låt allt puttra på svag värme tills den får en fastare konsistens.

Ställ en tallrik i frysen och prova att hälla ut en klick sylt och dra fingret rakt igenom.

Stannar sträcket kvar så brukar den vara klar.

 

Vaniljkräm:

3 äggulor (hade stora ägg)

3 1/2 dl röd mjölk

35 g rörsocker + 1 tsk

1 vaniljstång

ca 2 1/2 msk maizena stärkelse

37 g smör rumsvarmt

 

Skrapa ur vaniljstången lägg den med mjölken och 1 tsk socker i en kastrull.

Ge det ett uppkok och ställ åt sidan.

Rör socker och maizena väl i en skål.

Vispa ner äggulorna med sockret och maizenan.

Vispa ihop allt klumpfritt.

Häll ner mjölken i en stråle samtidigt som du vispar.

Häll tillbaka allt i kastrullen och värm upp på medelvärme under omrörning tills krämen har tjocknat. (Man får röra ganska kraftigt på slutet)

Ta av från plattan och rör ner smöret.

Täck med plastfolie direkt mot krämen och kyl den genast.

Låt vaniljstången ligga kvar tills krämen ska användas.

 

Hallongrädde

4 dl grädde

100 g philadelphia

1/2 dl florsocker

2 msk hallonpulver

1/2 dl fast hallonsylt

 

+ 2 dl grädde till att täcka tårtan

400 gmarsipan

 

Vispa grädden på låg hastighet med lite lite socker tills den får en fluffig konsistens.

Vispa ihop florsocker, philadelphia och hallonpulver tills det går från lösare till fluffigare.

Blanda i sylten och blanda sen ihop allt med grädden.

 

Montering:

Dela alla bottnar i tre delar.

På botten brer du ut hallonsylt och sen vaniljkräm.

Lägg på den nästa tjockaste delen.

Bre på lite hallonsylt och sen hallongrädde.

Hallongrädden formar du som en kulle och drar ner mot sidorna.

Lägg på den sista delen och spackla med grädde.

Plasta in och ställ i kylen över natten.

tarta-med-vaniljkram, tårta med vaniljkräm, vaniljkräm
Vaniljkrämen, vad ska man säga det slanka ner några skedar i magen direkt

 

 

Kavla ut marsipanen ca 2-3 mm och täck tårtan.

Man får lyfta och platta om vartannat för att få det slätt.

Låt tårtan stå öppet i kylen eller i en tårtkartong så svettas den inte.

 

kalas-for-ettaring, kalas för ettåring, prinsesstårta
Kalas för ettåring firades så klart med en egen variant av prinsesstårta

prinsesstarta, prinsesstårta

 

marsipantarta, marsipantårta, prinsesstårta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *