Kalastårta med hallon och choklad

Tårta nr 2 för 8-åringen till dagen då hela släkten kom. Det här var nog den roligaste stunden på hela dagen när hon fick dekorerar tårta själv.

Vilken lycka!

En tårta som inte alls är så söt och mäktig som prinsesstårtor brukar vara tack vare den lite syrligare hallonfyllningen och att den inte har samma mängs ren grädde i sig.

 

Kalastårta med hallon och choklad

Tårtbotten

4 ägg (L) rumsvarma

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vanilj

 

Hallonfyllning

250 g hallon (använde frysta)

1 1/2 gelatinblad

2 dl grädde

150 g mjukost

ca 1 dl florsocker

2 msk hallonpulver

1 tsk vaniljpulver

 

Chokladfyllning

125 g choklad

150 g grädde

150 g mjukost

Lite flingsalt

 

 

Hallonsylt

1 dl chokladknappar

Marsipan

Grädde

Guldpulver

 

Tårtbotten

Klä en form ca 24 Cm med bakplåtspapper. Jag brukar klippa ut för botten och även klä med  bakplåtspapper på sidorna så att dessa blir högre än formen.

Blanda och sikta vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver 3 gånger.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt i ca 10 minuter.

Sikta ner mjölblandningen lite i taget och vänd runt med en gaffel/slickepott med stora rörelser.

Häll ner smeten i formen och grädda på 175 C på nedre delen i 30 -40 minuter.

Låt den svalna på galler i 30 minuter innan du tar ur den ur formen och vänder den upp och ner.

 

För hallonfyllningen:

Lägg gelatinet i kallt vatten 5 – 10 minuter.

Kok upp hallonen och sila.

Häll tillbaka såsen i kastrullen och koka upp igen.

Ta av kastrullen från plattan och rör ner det urkramade gelatinet, ställ in i kylen några timmar.

Vispa mjukost, vaniljpulver, hallonpulver och florsocker till en fast konsistens (det kommer bli rinnigt först men det är bara att fortsätta vispa med elvispen så blir det fastare.)

Vispa grädden ganska fast och vispa ner hallonpurén och mjukostblandningen.

 

För chokladfyllningen:

Smält chokladen i micron.

Koka upp grädde och blanda i den smält chokladen med en lite liten nypa flingsalt.

Låt det svalna och blanda i mjukosten.

 

Montering:

Dela tårtbottnarna i 3 delar.

Ta den tjockaste delen underst och bred ut/spritsa ut chokladfyllningen och stör övre chokladknappar.

Lägg på den nästa tjockaste delen och bred på ett lager hallonsylt.

Lägg sen på hallonfyllningen och skapa gärna som en kulle.

Avsluta med den tunnaste delen av bottnarna och forma den över tårta genom att trycka ner lite på sidorna.

Spackla tårtan med grädde (grädde vispad utan socker och med lite lite bakpulver).

Plasta in tårtan och låt den gärna stå i kylen i några timmar eller över natten.

 

Sen är det bara dags att kavla marsipan och dekorerar den.

Fäst dekoren med lite äggvita.

Blommorna fick lite guldpulver över sig också som jag hittade på Ica (Odenses guldpulver).

Jag brukar inte fodra mina tårtor och marsipanen har inte svettats någon gång. Men då förvarar jag dem i kartong och har inget socker i grädden som jag spacklar med samt att jag använder kavlingsmarispan.

 

Kalastårta med hallon och choklad, marsipantårta, prinsesstårta
Kalastårta med hallon och choklad dekorerad av födelsedagsbarnet själv.

 

prinsesstårta, marsipantårta, tårta
Genom att använd olika utstickare är det otroligt enkelt för barnen att hjälpa till.

 

Prinsesstårta, marsipantårta, småkakor recept
Självklart den obligatoriska bilden på en uppskuren bit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *