Kalkonburgare med coleslaw och riktigt goda hamburgerbröd

Vi gjorde en annan variant av burgare denna gång på kalkon istället för kött, kyckling eller greenburgare. Kalkonfärs är riktigt gott, första gången som jag använder det och absolut inte sista.

Till det en fräsch coleslaw som inte alls är fet eller tung.

Sen till sist de godaste hamburgerbröden som jag har ätit, receptet är från Sebastien Boudet och dessa blir perfekta och dessutom slipper man allt vad jästsmak heter.

 

 

Kalkonburgare med coleslaw och riktigt goda hamburgerbröd

 

Kalkonburgare

600 g kalkonfärs

1 gul lök

2 klyftor vitlök

Flingsalt

Peppar

 

Riv löken och krama ur vätskan.

Finhacka sen löken och blanda med kalkonfärsen och pressad vitlök.

Salta och peppar.

Tänk på att inte steka burgarna för torra.

 

Coleslaw

1 1/2  dl matyoghurt

1/2 dl majonnäs

1 rödlök

1 1/2 tsk bra dijonsenap

1/2 syrligt äpple

3 skivor jalapeno på burk

1 stor morot

1 bit rödkål

1 bit vitkål

Flingsalt

Peppar

 

Strimla rödlök,  rödkål och vitkål.

Riv moroten och blanda med kålen.

Blanda majonnäs, yoghurt, dijonsenap, finhackad jalapeno och finhackat äpple. Smaka av med salt och peppar.

Blanda med kålen och moroten.

Låt allt stå och dra ihop sig i minst 1 timme.

 

Riktigt goda hamburgebröd ca 15 st

5 dl fet mjölk

750 g ekologiskt vetemjöl

20 g havssalt

40 g honung

1 ägg

110 g surdeg

eventuellt 5-6 g ekologisk jäst

 

hamburgerbröd, middagsrecept
Så goda hamburgerbröd!

 

Låt alla ingredienser bli rumstempererade innan du börjar.

Blanda mjölk, ägg, salt, honung, surdeg och eventuellt jäst i en skål.

Tillsätt mjöl allt eftersom tills du har en bra deg. Degen ska inte vara för lös och inte heller stum.

Låt degen vila under en fuktig bakduk eller plastfolie i ca 1 timme.

Knåda sen ihop degen under ett par minuter och låt vila under bakduk/plastfolie i ca 10 – 15 minuter.

Dela in degen i bitar jag hade ca 85 g.

Lägg på en plåt och låt jäsa i en avstängd ugn med en kastrull med varmt vatten i ugnen tills bröden når dubbel storlek. (bra temp i ugnen är ca 30 – 35 C).

Kan ta från 2 – 8 timmar beroende på om du använt jäst eller inte.

Ta ut plåten och sätt den på 220 C.

Grädda till bröden har fått en fin färg alternativ en innertemperatur på runt 96-97 C.

 

kalkonburgare med coleslaw, middgasrecept
Kalkonburgare med coleslaw och riktigt goda hamburgerbröd

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *