Kalljäst surdegsbröd med rostad havre och linfrön

Hela familjen älskar surdegsbröd och äter det varje dag här hemma. Jag provade att göra ett med rostad havre och linfrön som gav en saftighet av den skållade havren och god smak och konsistens av linfröna.

Det här är på ett ungefär som jag gjorde men med surdeg så gäller det snarare att lära känna sitt bröd så varken de exakta grammen eller tider stämmer då det är så många faktorer som spelar in all ifrån vilket mjöl till temperaturen i rummet.

Ge inte upp utan baka och baka och tillslut hittar du en grund som du kan utgå från och lära känna din deg.

Denna gång gjorde jag i maskin annars brukar jag köra förhand.

 

Fördeg

80 g aktiv surdeg

80 g vatten

70 g råg

 

Blanda aktiv surdegsgrund, ljummet vatten och råg i en skål och täck med plastfolie.

Låt stå på ett varmare ställe i 6-8 h det ska vara massa bubblor i så använd med fördel en glasskål så ser du bättre.

Jag brukar ställa den i en avstängd ugn med en kastrull varmt vatten bredvid.

 

fördeg, surdeg, surdegsbröd
Så här såg min färdiga fördeg ut.

 

Huvuddeg

Fördeg

10 g salt

250 g vatten

380 g vetemjöl special

1 dl fiberhavregryn

1/2 dl linfrön

1 1/2 dl vatten

 

Rosta havregryn och linfrön i en panna tills det luktar gott.

Slå på 1 1/2 dl kokhett vatten och ta av från plattan. Täck med lock och låt stå 1 h eller så (denna del kan du göra samtidigt som fördegen också).

Blanda vatten, fördeg och mjöl tills det har blandats ihop.

Låt stå med plastfolie på i ca 60 – 80 minuter.

 

Kör på medelhastighet i ca 5-8 minuter.

Tillsätt salt och havregryn/linfrön och kör ett par minuter till.

Låt vila i ca 60 minuter innan första vikningen.

Jag brukar vika runt degen från alla håll.

Låt den sen vila i ca 30 minuter och upprepa sen 2 gånger till.

Forma degen och lägg i en väl mjölad handduk i en jäskorg eller sil.

Ställ i kylen i en plastlåda eller med en påse tills nästa morgon.

Sätt på ugnen på max ca 1.5 h innan.

Ta ut brödet 15-20 minuter innan gräddning.

Vänd upp det på ett bakplåtspapper och snitta brödet.

kalljäst surdegsbröd, surdegsbröd

 

snittat surdegsbröd, surdegsbröd
Snittat och redo för ugnen

Ställ in i ugnen med en form med vatten plus att du kastar in kallt vatten.

Sänk värmen till 250 C i ca 15 minuter och sänk sen till 220 tills brödet är klart ca 20 – 30 min (innertemp på ca 95-97).

Låt brödet svalna på galler.

 

Kalljäst surdegsbröd med rostad havre och linfrön, recept bröd
Kalljäst surdegsbröd med rostad havre och linfrön.

 

surdegsbröd med skållad havre, surdegsbröd
Inte lika stora hål med skållad havre i men väldigt saftigt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *