Kalljästa surdegsbaguetter

Dessa baguetter är de första jag gör faktiskt och receptet kommer från Pain de Martin.

Sen har jag inte följt alla tider och vikningar exakt ut gått lite på känsla.

Riktigt goda baguetter blev det i alla fall!

 

kalljasta surdegsbaguetter, bröd recept
Kalljästa surdegsbaguetter!

 

Kalljästa surdegsbaguetter

Morgon:

25 g surdeg

65 g vatten

65 g ekologiskt vetemjöl

 

Blanda allt och täck med plastfolie i 6-8 timmar tills det har bubblat upp sig ordentligt.

 

Eftermiddag/kväll

Fördegen från morgonen

1 g ekologisk jäst

250 g vatten

375 – 400 g vetemjöl special (jag använde saltåkvarns)

10 g salt

 

Blanda jäst, vatten och mjöl.

Kör några minuter i maskin tills det har blandats.

Låt jäsa i ca 60 minuter.

Kör i ca 6 minuter i maskinen.

Tillsätt saltet och kör ytterligare några minuter.

Låt jäsa i ca 1.5 h övertäckt.

 

deg baguette, bröd

 

Häll ut degen på ett mjölat bord och dela i 3 delar.

Vik som paket, en kant i taget mot mitten så att degen spänns.

Ta ett paket och tryck till med handen på mitten, vågrätt och vik degen, gör samma sak en gång till.

Låt paketen vila i ca 30 minuter.

Rulla sedan ut till baguetter.

Jag la baguetterna i en plastlåda på en mjölad handduk och med en handduk emellan varje. Det går bra med en bricka också.

Låt stå i kylen i ca 10-12 timmar.

Sätt ugnen på 250 C med en plåt i.

Efter ca 1 timme stjälper du upp baguetterna och snittar dem.

Skjutsa in i ugnen och släng in några isbitar eller kallt vatten.

Grädda tills de har bra med färg och en innertemp på ca 97 C.

 

surdegsbaguette, bröd recept
Blev väldigt stolt över dessa raringar
nybakad baguette, brödrecept
Precis ute från ugnen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *