Kalljästa surdegsfrallor

Jag har tidigare bakat srudegsbaguetter från Pain de Martin och dessa frallor är grundade därifrån men med lite råg, utan jäst och saltet körde jag i direkt efter första jäsning för jag glömde bort att arbeta degen innan.

 

Kalljästa surdegsfrallor

 

Morgon:

40 g surdeg (använder 50 råg/50 vete)

65 g vatten

50 g ekologiskt vetemjöl

15 g ekologiskt rågmjöl

 

Blanda allt och täck med plastfolie i 6-8 timmar tills det har bubblat upp sig ordentligt.

 

Eftermiddag:

Fördegen från morgonen

250 g vatten

375 – 400 g vetemjöl special (jag använde saltåkvarns)

10 g salt

 

Blanda vatten och mjöl.

Kör några minuter i maskin tills det har blandats.

Låt jäsa i ca 60 minuter.

Tillsätt saltet och ca 6 minuter eller tills degen har blivit fin och elastisk.

Låt jäsa i ca 1.5 h övertäckt.

deg till frallor, surdegsfrallor

 

Häll ut degen på ett mjölat bord och dela i 3 delar.

Vik som paket, en kant i taget mot mitten så att degen spänns.

Ta ett paket och tryck till med handen på mitten, vågrätt och vik degen, gör samma sak en gång till.

Låt paketen vila i ca 30 minuter.

Dela av varje del i två eller tre bitar

Lägg bitarna på mjölat bakplåtspapper (gärna mellan varje bröd så de inte jäser ihop) i en plastlåda med lock.

Låt stå i kylen i ca 10-12 timmar.

Sätt ugnen på 250 C med 2 plåtar i 1.5 h innan gräddning.

 

Stjälpa upp bitarna, mina vek jag på mitten innan jag snittade lite.

Skjutsa in i ugnen och släng in några isbitar eller kallt vatten.

Grädda tills de har bra med färg.

 

Kalljästa surdegsfrallor, surdegs bröd
Kalljästa surdegsfrallor till frukost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *