Kotlettrad med hasselbackspotatis och grönpepparsås

Kotlettrad kan lätt bli trist men den går även att göra riktigt goda rätter med.

Kör man den på lägre temp i ugnen så blir köttet väldigt saftigt och mört.

Jag använde en färsk grönpeppar (inlagd i burk) men det går lika bra med torkad, man kanske måste justera mängden lite bara.

 

Kotlettrad med hasselbackspotatis och grönpepparsås

700 g benfri kotlett

Grönpeppar (gärna färsk)

1 stor lök

2 morötter

 

8 – 10 potatisar

Ströbröd

Smör

Salt och peppar

 

Sky

2 dl vatten

2 dl grädde

1/2 tärning mörk oxbuljong

c 1 msk färsk grönpeppar

En skvätt whiskey

1 – 2 tsk lingongelé

Maizena redning

 

Skiva lök och morötter och lägg i en ugnsform.

Putsa kotlettraden och bind den så att den behåller formen (knyt i ena änden och vira runt till slutet och gör en ny knut).

Salt och tryck fast grönpeppar så gott det går. Jag använde färsk men använder du torkad så kan du mortla den lite lätt och trycka fast.

Stek den runt om så att den får en fin yta.

Sätt in en termometer och ställ i ugnen på ca 140 C tills den har en innertemperatur på ca 66 C. Låt köttet vila innan det skärs upp.

 

Skala potatisen och skär fåror på ca 3 mm breda nästan till botten på potatisen, lägg den i en slev innan du skär för att undvika att skära igenom.

Pensla med smält smör och ställ i ugnen på ca 225 C i ca 20 minuter, pensla med smör var 10:e minut.

Salta och peppra lite efter 20 minuter och strö på ströbröd. Låt stå i 20-25 minuter tills potatisen är klar och har fin färg, pensla med smör mellan varven.

 

För såsen så silar du av skyn från köttet i en kastrull.

Tillsätt vatten, grönpeppar, whiskey och buljongtärning.

Koka upp och tillsätt grädde och lingongelé.

Smaka av med salt och peppar.

Red med maizena redning.

 

kotlettrad med hasselbackspotatis och grönpepparsås, kotlettrad-med-hasselbackspotatis-och-gronpepparsas, middagsrecept
Kotlettrad med hasselbackspotatis och grönpepparsås

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *