Köttbullar med potatismos och sås

En riktig klassiker bland middagsrecepten är köttbullar med potatismos och sås, serveras gärna med stekt lök, ärtor och gelé också.

När jag gör min potatismos använder jag bara mjölk och smör för att den inte ska bli för tung. Sen pressar jag potatisen och vispar upp den med ballongvisp för att få den luftig.

Sen har vi det här med sås som inte går att beskriva med exakta mått, jag kan det inte i alla fall utan går alltid på smak och känsla. Smaka hela tiden för att se om det finns balans mellan syra, sötma, sälta och köttsmak.

 

Ingredienser köttbullar:

1 ägg

ca 700 – 800 g köttfärs

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

2 msk mörk oxfond

1-2 msk grädde

Flingsalt

Svartpeppar

 

Ingredienser sås:

Sky

1-1 1/2 mörk oxbuljong

ca 3 dl vatten

ca 2 – 3 dl grädde

ca 1 dl mjölk

Maizena redning

Lingongelé

Flingsalt

1 msk smör

 

Gör så här för köttbullar:

Riv den gula löken på den grova sidan av rivjärnet.

Krama vätskan ur löken och finhacka den.

Blanda lök, pressad vitlök, ägg, tomatpuré, fond, köttfärs, flingsalt och svartpeppar.

Ställ i kylen en stund så att smakerna sätter sig.

Prova att stek en köttbulle för att kolla smaksättningen och konsistens.

Behövs det mer salt, peppar, grädde eller vitlök så tillsätt det.

Stek köttbullarna men överstek inte!

Lägg köttbullarna i en form med lock eller aluminiumfolie istället.

 

Gör så här för såsen:

Häll i vatten, buljong och grädde i pannan som du stekte köttbullar i (diska den inte).

Häll sedan i sky och redning.

Börja med 1 tsk gelé.

Jag har aldrig kunnat ge exakta mått på sås utan man får smaka sig fram med salt, peppar, mer gelé eventuellt mer mjölk/grädde etc.

När såsen är klar, blanka av den med 1 msk smör.

 

Köttbullar med potatismos och sås, mat recept
Köttbullar med potatismos och sås, serverat med mormors lingongelé, ärtor och stekt lök.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *