Kycklingspett med tzatziki och persiskt ris

Ett middagstips för ikväll är kycklingspett med tzatziki och persiskt ris.

Jag har nu lärt mig att göra persiskt ris och har försökt beskriva hur det går till. Det är viktigt att använda basmatiris av bättre kvalitet, det blir mycket lättare då. Generellt ju dyrare ris desto bättre. Använd gärna mandelpotatis, det blir godast.

Riset är en liten process men ge inte upp utan ju fler gånger desto bättre kommer det gå.

Kycklingspett och persiskt ris, mat recept
Saftiga kycklingspett och ett väldigt gott ris

Ingredienser:

3 kycklingfileér

3 msk tomatpuré

1 tsk gurkmeja

1/2 tsk spiskummin

Flingsalt

Svartpeppar

2 tsk paprikapulver

 

3 dl basmati ris

3-4 potatisar

Rapsolja

Salt

Smör

1/3 paket saffran

 

400 g turkisk yoghurt

5 cm gurka

2 vitlöksklyftor

Flingsalt

Mynta

 

Gör så här för kycklingspetten:

Blanda tomatpuré, paprikapulver, gurkmeja, spiskummin lite peppar och en nypa flingsalt i en skål.

Skär kycklingen i lagom bitar och blanda med marinaden och ställ i kylen.

Sätt på ugnen på 250 C och lägg grillpinnar i blöt.

Trä kycklingbitarna på grillpinnarna och sätt högt upp i ugnen på grill.

Det kommer gå ganska snabbt. Vänd spetten efter 4 minuter.

Prova att skär i en bit efter 9 minuter.

Hur lång tid som behövs beror på storleken.

 

Gör så här för det persiska riset:

Skala potatisen och skär i skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg dessa i botten på kastrullen du ska använda till riset så att det täcker botten.

Ta nu upp potatisen och lägg på hushållspapper.

Ta 3 dl ris och skölj det noga i kallt vatten så att riset inte längre är grumligt.

Häll riset i kastrullen med ca 7 dl vatten. Låt koka upp med salt och sänk sedan plattan direkt till medel (jag har på 7:an av 12).

Nästan allt vatten kommer att ha kokat bort, små hål ska ha bildats i riset.  Se bild. Smaka av och det ska vara en liten liten kärna kvar.

potatis, mat recept
Skuren potatis som ligger på hushållspapper
ris med hål, mat tips
Nu har det bildas hål i riset, så rör inte i riset när det kokar

Nu häller du riset i en sil och sköljer med kallt vatten och skaka sedan ur vattnet från riset.

Skölj rent kastrullen och ställ på plattan.

Täck botten med rapsolja och ha i ca 1 msk smör.

Lägg i potatisskivorna med sidan som varit mot pappret ner mot botten av kastrullen.

Se till att det inte rinner något vatten från riset när du skakar silen.

Häll över riset över potatisen och stryk ut det försiktigt i kastrullen (tryck inte ut det).

Nu tar du baksidan av exempelvis en sked och gör massa hål i riset ner till potatisen.

Ta en kökshandduk mellan lock och kastrull detta för att vattnet som avdunstar ska fångas upp av handduken och inte droppa på riset vilket gör det blött. Låg värme på plattan (jag använder 2:an av 12). Se bild.

potatis i kastrull, recept mat
Potatisen i botten av kastrullen i oljan och smöret
ris omgång 2, mat recept
Nu har jag gjort hål i riset
riset, mat recept
Nu har jag virat handduken runt locket och tryckt fast

Ställ en timer på 15 minuter.

Häll saffranet i en lite skål.

Koka upp lite vatten och ha i ca 1 msk vatten i saffranet och låt stå.

Kollar riset efter 15 minuter, hålen ska ha försvunnit och riskornen börjat stå sig. Är det inte klart sätt på handduk och lock och kolla var 5:e minut. Se bild.

klart ris, mat tips
Nu är riset klart hålen syns knappt och riset har börjat stå upp sig

När riset är klart tar du av det från plattan och tar bort locket. Klicka i ca 1 msk kallt smör och vänd runt försiktigt i riset, akta botten.

Ta lite ris och blanda med saffranet som du sedan blandar försiktigt med resten av riset.

Lägg upp riset på ett serveringsfat och ta upp potatisen sist.

saffransris, mat recept
Persiskt ris med saffran

 

Gör så här för tzatzikin:

Häll yoghurten i en skål.

Riv gurkan på grövsta delen av rivjärnet och krama ur vätskan innan då lägger den i skålen.

Pressa i vitlöken.

Ha i en nypa flingsalt och ca 2 tsk mynta.

Blanda ihop och smaka av.

 

Servera med en god sallad.

Kycklingspett med persiskt ris och tzatsiki, mat recept
Kycklingspett med persiskt ris och tzatziki

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *