Lågtempad fläskfilé med grönpepparsås

Ikväll åt vi lågtempad fläskfilé med grönpepparsås och rotfrukter. Det är nog den bästa fläskfilén jag har tillagat hittills då den blev så saftig och mör.

Förut har jag nog kört den lite för länge. Nu fick jag ta på en jämnstor bit av bra svensk kvalité vilket det bör vara om du ska ta ut den vid 63 C, den ligger och blir något mer klar i folien.

Egentligen skulle jag ha haft cognac eller whisky till grönpepparsåsen. Nu hade jag inte det så då fick det bli en skvätt torrt vitt vin.

Jag använder lingongelé (som min mormor gör) i mina såser men har man inte det går det bra med vinbärsgelé.

Ett middagstips som verkligen är värt att göra.

Fläskfile med grönpepparsås, mat recept
Lågtempad fläskfilé med grönpepparsås, redo att avnjutas!

 

Ingredienser:

600 g putsad fläskfilé

1 stor gul lök

4-5 morötter

1 äpple

600-700 g potatis

Olivolja

Grönpeppar som legat i vätska

1 Fond “du chef” mörkt nötkött

Flingsalt

Svartpeppar

2 1/2 dl vatten

1/2 dl torrt vitt vin (eller cognac)

2  1/2 dl grädde

Ett par skedar lingongelé eller liknande

Timjan

Maizena redning

 

Gör så här:

Köttet

Sätt ugnen på 120 C.

Skär upp lök, äpple och 2 morötter i större bitar och lägg i en ugnsform.

Är inte fläskfilén putsad så gör det innan.

Hacka 1-2 msk grönpeppar lite grovt.

Ha svartpeppar, flingsalt och grönpeppar runt om fläskfilén.

Bryn den runt om så att den får färg på alla sidor.

Lägg den i ugnsformen och sätt in en stektermometer.

Ställ timern på 63 C så att du tar ut köttet och lindar in det i aluminiumfolie.

 

Skär upp potatisen och 2-3 morötter i skivor (ej för tjocka).

Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Ringla över olivolja och ha på flingsalt och timjan.

Blanda allt.

 

Rotfrukterna

När du tar ut köttet ställer du in rotfrukterna och höjer temperaturen till 250 C och på grill.

Jag körde på snabben tills ugnen var ca 200 C varm.

På så viss hinner rotfrukterna få färg och bli klara.

Ha koll på ugnen då alla ugnar är olika samt känn på potatisen så att den är klar.

 

Grönpepparsåsen

Jag hade ca 2 msk grönpeppar i såsen. Men styrkan beror lite på vilken grönpeppar du använder.

Börja med att grovhacka 1 msk grönpeppar och fräs lite snabbt i smör.

Tillsätt 1/2 dl vitt vin.

Tillsätt sedan vatten, fond du chef och grädde.

Låt koka upp.

Smaka av och tillsätt flingsalt, lingongelé och eventuellt mer grönpeppar.

Red med maizena redning tills såsen når den konsistens du önskar.

 

Saftig fläskfilé, mat recept
Mör och saftig fläskfilé
Fläskfile med grönpepparsås och rotfrukter, mat recept
Servera gärna med gelé och sallad

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *