Lasagne med svenska smaker

Jag hade en del kantareller och tänkte göra lasagne på lite annorlunda vis jämfört med vad vi brukar göra. Ville ha in kantareller så fick bli med kyckling, persilja och kantareller.

Den blev väldigt god med mycket smak och smaker som man inte förväntar sig möta i en lasagne.

 

Lasagne med svenska smaker

200 g kantareller

1 gul lök

6 klyftor vitlök

600 g kycklingfärs

1 – 2 nävar persilja

1  1/2 dl grädde eller creme fraiche

1 msk kycklingfond eller kantarellfond

Salt, peppar

Lasagneplattor

2 dl riven västerbottenost

 

Ostsås

4 msk smör

4 msk vetemjöl

3 dl grädde

4 dl mjölk

200 g riven ost

Lite muskot

Flingsalt

Svartpeppar

Eventuellt lite maizena redning

 

Dela kantarellerna och fräs i smör tills de får en fin färg.

Ställ sedan kantarellerna åt sidan.

Finhacka löken och vitlöken, fräs löken mjuk utan att den tar färg.

Tillsätt kycklingfärs och stek färsen tills den är klar.

Tillsätt finhackad persilja, creme fraiche/grädde fond och kantareller.

Låt allt puttra ihop så att den är lite fastare.

Smaka av med salt och peppar.

 

Gör ostsåsen genom att smälta smöret.

Ta av från plattan och vispa ner mjölet.

Sätt tillbaka på plattan och rör ner mjölk och grädde i en stråle (rör hela tiden).

Riv ner lite muskot, salt och peppar.

Lägg i osten och rör ner den så att den smälter och blandas.

 

Smörj en form med smör, min form hade måtten 23 x 28  och det blev 5 lager plattor tror jag.

Täck botten med plattor och varva sedan med kyckling och kantarellröran och sedan med ostsås.

Spar lite ostsås till slutet. De sista plattorna lägger du på och har endast ostsås på.

Strö över riven västerbottenost.

Ställ i ugnen på 190 C i ca 30 minuter (beroende lite på vilka lasagneplattor du använder).

 

Lasagne med svenska smaker, middagsrecept
Lasagne med svenska smaker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *