Ljuvliga prinsesstårta

Det blev en hel del firande av dottern när hon fyllde 7-år.

Jag gjorde bland annat denna “prinsesstårta”. En tårta som inte är så söt utan istället har mycket smak.

Mycket hallonsmak, len vaniljkräm och en gräddblandning av hallonpulver och philadelphia vilket ger en fräschör till tårtan.

Sen är den täckt med marsipan färgad med blåbärspulver och dekorerade med fjärilar i marsipan.

 

Ljuvliga prinsesstårta, tårta, prinsesstårta
Ljuvliga prinsesstårta till dotterns kalas.

 

Ljuvliga prinsesstårta

 

500 g marsipan

En sats vaniljkräm

4 dl grädde

100 g philadelphia

1/2 dl florsocker

2 msk hallonpulver (15 % rabatt med koden MamaAlexandras på hela beställningen)

Hallonsylt (recept nedan)

Tårtbotten (recept nedan)

 

Tårtbotten

4 ägg (L) rumsvarma

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vanilj

 

Klä en form ca 24 Cm med bakplåtspapper. Jag brukar klippa ut för botten och även klä med  bakplåtspapper på sidorna så att dessa blir högre än formen.

Blanda och sikta vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver 3 gånger.

Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt i ca 10 minuter.

Sikta ner mjölblandningen lite i taget och vänd runt med en gaffel/slickepott med stora rörelser.

Häll ner smeten i formen och grädda på 175 C på nedre delen i 30 -40 minuter.

Låt den svalna på galler i 30 minuter innan du tar ur den ur formen och vänder den upp och ner.

 

Hallonsylt

300 g hallon

100 g syltsocker

 

Ställ in några glasburkar med lock i ugnen på 125 C i ca 10 – 15 minuter

Låt allt puttra ihop samtidigt som du rör och skummar av.

När den är klar ska du kunna ha ut en sked på en tallrik och dra en sträck genom sylten när den svalnat utan att sylten går ihop.

Häll upp i glasburkar, skruva på locket och vänd upp och ner.

 

Gräddblandning

Vispa grädden med lite lite socker på låg hastighet tills den har blivit lagom fast.

Vispa philadelphia, florsocker och hallonpulver i en annan skål.

Vänd ner ostblandningen med 3/4 del av grädden ungefär.

 

Dela tårtbotten i 3 delar.

Placera den “tjockaste delen”  underst.

Stryk över ett lager med hallonsylt och sen har du på vaniljkräm ovanpå sylten.

tårtbotten hallonsylt, tårta, prinsesstårta
Jag spar ca 4-5 mm utan sylt runt om då det pressas ut lite
tårtbotten vaniljkräm, prinsesstårta
Denna vaniljkräm är så god!

Lägg på den näst tjockaste skivan.

Stryk över ett lager med hallonsylt.

Ha på gräddblandningen ovanpå och forma som en kulle. Dra ner gräddblandningen med lite lutning mot sidorna.

tårta steg för steg, tårtrecept, småkakor recept

Lägg ett tunt lager hallonsylt på den tunnaste bottenskivan och den del som ska vara ner mot grädden.

Tryck försiktigt med händerna så att tårtbotten följer rundningen.

Ta resterande mängd av grädden och stryk runt hela tårtan och även på tårtan.

täcka tårta, tårtrecpet
så här långt brukar jag göra kvällen innan sen plasta in tårtan och täcka den morgonen efter.

Kavla ut marsipanen. Jag använde lite potatismjöl annars kan man kavla mellan plast också.

Vissa tycker att man ska fodra marsipanen när den ligger mot grädde och andra inte. jag har gjort båda.

Denna gång fodrade jag inte och marsipanen började inte svettas.

Lägg på marsipanen och stryk den jämn runt hela, lyft lite och stryk om vartannat för att få bort vecken.

marsipan tårta, täcka en tårta
Den här marsipanen färgade jag med blåbärspulver

 

fyllning prinsesstårta, tårta
Dessa fyllningar var faktiskt de godaste jag ätit i en “prinsesstårta”
prinsesstårta, tårta, småkakor recept
Jag stansade ut fjärilar och fäste med äggvita.

tårta, prinsesstårta

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *