Lobia polo

Jag har inte ätit lobia polo förut (vad jag kommer ihåg) och det var första gången som jag lagade det. Det är en persisk gryta med ris.

Jag hoppade över kanel (svärmor gör även det). Genom att tillsätt lite köttfärs i så får det mer smak, hela riset smakar.

Ät med ett gott bröd, vitlökssås/yoghurt, massa färska örter och mycket rödlök!

 

 

Lobia polo

ca 600 – 700 g högrev

ca 100 g köttfärs

1 stor gul lök

1 klyfta vitlök

2 tsk gurkmeja

400 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 msk oxfond

3 dl vatten

1 tärning oxbuljong

salt

Peppar

 

300 g haricot verts

 

ca 4 dl basmatiris/persiskt ris

 

Putsa köttet och skär i bitar/tärningar.

Finhacka löken och vitlöken.

Fräs köttet med salt och peppar så att det får en fin yta på alla sidor.

Häll över köttet i en gryta.

Fräs köttfärsen och häll ner i grytan.

Stek sedan lök och vitlök på medelvärme tills de har fått en fin färg utan att ha blivit brända.

Ha ner lök i grytan och tillsätt gurkmeja, krossade tomater, tomatpuré, fond, buljongtärning och vatten.

Låt allt puttra under lock i ett par timmar tills köttet är mört.

 

Gör riset under tiden. Jag gör alltid persiskt ris med tadig men det går lika bra att koka basmatiris och tillsätta lite saffran också för mer smak.

 

Dela haricot vertsen i bitar och stek ett par minuter i stekpanna.

Blanda sen i allt i köttgrytan.

 

När allt är klart så blandar du antingen ris med köttgrytan eller varvar ris med gryta.

Jag blandade rakt av.

 

lobia-polo,  Lobia polo, persisk mat
Lobia polo

 

lobia-polo-persiskt, lobia polo, persisk mat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *