Mera surdegsbröd

Det blev lite brödbak igen. Vi äter i stort sätt uteslutande surdeg och röra ihop bröd.

Det är något visst när man arbetar med surdegen, det lite ju både en väldans massa tid, kärlek och lite svordomar bakom varje bröd. Känslan när man ser brödet resa sig så fint i ugnen så att det nästa nuddar taket och när man får skära en skiva efter att det har vilat är underbar.

Originalet är som vanligt från Pain de Martin och som jag sedan brukar experimentera utifrån.

 

surdegsbröd mindre, bröd recept
Ett väldigt stort surdegsbröd

 

Kväll:

ca 100 g aktiv surdeg

50 g ekologiskt rågmjöl (hade grovt från saltå kvarn)

150 g ekologiskt vetemjöl

200 g vatten

 

Gör så här:

Blanda ihop allt i en rymlig skål och täck med plastfolie.

Ställ på en skapligt varm plats, exempelvis ovanför kylen. Siste hade jag bakat på kvällen och haft ugnen på så lät skålen stå på spisen tills dagen dagen efter.

 

Morgonen (eller när det bubblar på i skålen):

Surdegen från kvällen innan

450 g ljummet vatten

600 g manitoba cream

150 g durumvetemjöl

20 g salt

 

surdegsbröd mindre bröd, bröd recept
Mera surdegsbröd är aldrig fel

 

Gör så här:

Blanda surdeg, vatten, mjöl och i bakmaskinen.

Kör i 5 minuter på lägre hastighet och kör sedan 3 minuter på högre hastighet.

Tillsätt sedan saltet och kör ca 2 minuter.

Känns degen för klibbig så låt den vila 5 minuter och kör sedan några minuter till.

Olja en stor bunke eller bytta med exempelvis rapsolja. Ha i degen och låt jäsa ca 1 timmer innan första vikningen.

Rita gärna ett streck på utsidan så att du ser  hur mycket det jäser.

 

Vid vikningen:

Ta ena kanten och dra till den mitt emot så att degen spänns. Detta görs åt alla fyra hållen. Låt sedan degen vila ca 3o minuter. Upprepa proceduren 3 gånger.

Nu är det dags för degen att jäsa. Jag brukar oftast lägga brödet i en handduk som jag mjölat (denna gång med durumvete) i en jäskorg. Har man ingen jäskorg kan man ta en sil.

Den ska vara dubbelt så stor jämfört med hur den var när du la den i bunken. Hur lång tid det tar beror lite på.

Sätt på ugnen på 275 C 45 minuter innan brödet ska gräddas.

 

När brödet har jäst klart vänder du upp brödet på plåten och skär några snitt. Det hjälper brödet att expandera.

 

Ställ in plåten i ugnen.

Ställ in en oöm plåt med is längst ner, och kasta in några isbitar löst och vrid ner ugnen till 250 C.

Efter 15 minuter vädrar du och sänker till 200 C.

Sen vädrar du var 5:e minut.

Efter ca 25 minuter sätter jag in en termometer i brödet och tar ut det när det når en innertemperatur på 97-98 C.

Sen tog jag ut formen längst ner och lätt brödet vila på ett galler i ugnen med en glipa på ugnsluckan.

Surdegsbröd inkråm, bröd recept
Ett härligt inkråm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *