Pain au chocolate med choklad och mandelmassa

Det brukar bli nybakade pain au chocolate på helgerna, älskar långa frukostar på helgerna som bekant.

 

Denna gång provade jag att göra smördegen smaksatt med kakao och fyllde den sedan med en hemmagjord mandelmassa smaksatt på apelsin. WOW vilken kombination! Det är tur att det bara är på helgerna som dessa görs…

 

Pain au chocolate med choklad och mandelmassa

360 g ekologiskt vetemjöl

40 g kakao

30 g socker

6 g salt

15 g ägg

5 g grön jäst (ekologisk)

175 g fet mjölk

25 g smör till degen

150 g smör till kavling

 

Fyllning:

Choklad av bra kvalité

Egen mandelmassa

Zest från 2 apelsiner

Lite juice från apelsinerna

 

 

 

Pensling:

Ägg

 

Blanda socker, mjöl, kakao och salt i och häll ut på bordet.

Gör en grop i mitten och tillsätt ägg och jäst.

Lös jästen lite i ägget.

Häll mjölk lite pö om pö samtidigt som du arbetar ihop degen.

 

Låt degen vila under en bakduk i ca 30 – 45 minuter.

Knåda in smöret (25 g) i degen tills du har en härlig och fin deg framför dig.

Plasta in degen och låt den vila i kylen över natten (eller minst 8 h).

 

 

På morgonen lägger du upp degen på ett mjölat bord och kavlar ut den till en 1 m tjock rektangel.

Kavla ut smöret (150 g) på ett mjölat bord så att plattan är ca 1 cm (ungefär hälften så stor som degen).

Lägg smörplattan i mitten av degplattan och vik över kanterna så att det blir som ett paket.

 

Kavla ut en lite längre rektangel, viktigt att kavla försiktigt så att inte smöret trycks ut.

Vik ett treslag.

Plasta in degen och lägg i kylen i ca 2 h.

Kavla ut degplattan försiktigt så att du har en ny rektangel och gör ett nytt treslag.

Plasta in och vila i ca 2 h.

Gör ett om hela proceduren en sista gång och låt vila i kyl ytterligare 2 h.

 

Kavla smördeg, smördeg

 

Nu är det dags att kavla ut degen tills den är ca 3 mm tjock.

Dela i avlånga bitar på ca 10×5 cm till pain au chocolate.

Blanda ca 200 g mandelmassa med zest från apelsinerna och lite saft från apelsinerna.

Bre ut lite mandelmassröran och lägg en chokladremsa ca 2 cm in viker över deg och lägger en till chokladbit.

 

Alternativ 1: Jäs i kyl över natten tills det är dags att grädda. Då är det bara att ta fram dem och pensla med ägg sen låta pain au chocolaten jäsa upp i en avstängd ugn med lampan på eller lite varmt vatten.

Alternativ 2:

Pensla med ägg som är lätt vispat med lite vatten och salt.

Låt jäsa på en plåt i en avstängd ugn med en kastrull ångande vatten på botten i ca 2-4 timmar tills de har jäst till dubbel storlek.

Ta ut plåten och sätt ugnen på 220 C.

Pensla med ägg en gång till och grädda i 15 – 20 minuter.

 

pain au chocolate med choklad och mandelmassa, croissant, pain au chocolate
Pain au chocolate med choklad och mandelmassa smaksatt med apelsin.

 

smördeg, mandelmassa, croissant, smördegsnurra
Smördegssnurra fylld med mandelmassa smaksatt med apelsin – slurp!

 

pain au chocolate, smördeg, croissant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *