Rökig lax med mangosalsa

Lax går att göra så mycket roligt med. Denna gången blev det en lite rökigare yta tillsammans med en sötstark mangosalsa. Detta bryts av med fräschör av krispiga brytbönor, ljummen bulgur och en krämig fetaost.

 

 

Rökig lax med mangosalsa

700 g lax med skinn

1 msk paprikapulver

1 1/2 tsk rökig paprikapulver

1 tsk oregano

1 tsk timjan

1/4 tsk cayennepeppar

1/2 tsk vitlökspulver

2 tsk socker

1 lime

Flingsalt

 

2 dl bulgur

1 tärning grönsaksbuljong

4 st salladslök

150 g brytbönor

100 g fetaost

 

Mangosalsa

1 mogen mango

2 tomater

1 röd paprika

1/2 röd lök lök

3 msk tomatpure

1/2 msk honung

1/2 lime

1 näve koriander

5 skivor jalapenos på burk

Salt

 

Lägg laxen i en ugnssäker form med bakplåtspapper under.

Pressa limen över laxen och strö över salt.

Blanda ihop alla kryddor och strö över laxen.

Ställ in laxen på grillfunktion och 250 C i ca 5 – 10 minuter.

Sänk sedan ugnsvärmen till 150 C tills laxen har en innertemperatur å 49 C.

 

Tärna mangon och paprikan.

Skåla en tomat och ta bort kärnhuset. Tärna tomaten och blanda med resten.

Finhacka rödlök, jalapenos och koriander.

Riv lime och ha med limesaft, tomatpuré, honung och salt.

 

Koka bulguren enligt förpackningen med buljongen.

Koka brytbönorna i lättsaltat vatten i max ett par minuter.

Blanda med bulgur, fetaost och skivad salladslök.

 

Rökig lax med mangosalsa, middagsrecept
Rökig lax med mangosalsa

 

rökig lax, middagsrecept
Laxen ska vara blank och glida isär

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *