Saffranskaka med kolakräm utan tillsatt socker

Woop woop, den här blev så sjukt god faktist! Kola krämen på är pricken över i:et. Inte hade jag någon aning om att dadlar kunde förvandlas till en sån underbar kräm och kaka är mjuk, saftig och med mycket smak av saffran. Har sett denna i lite olika varianter och här är min version.

Saffranskaka med kolakräm utan tillsatt socker

  • 2 ägg
  • 9 dadlar
  • 30 g smör
  • ca ½ dl vispgrädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • ca 1 msk honung
  • 1 paket saffran (ev lite konjak)
  • 1 tsk bakpulver
  • Lite flingsalt

 

Kolakräm

  • 8 dadlar
  • ½ – ¾ dl grädde
  • ¼ vaniljpulver
  • Lite flingsalt
  • Pistagenötter

 

  1. Jag la saffranet i lite konjak (bara ½ msk) dagen innan men det är upp till var och en.
  2. Kärna ur dadlarna.
  3. Sät ugnen på 150 °.
  4. Mixa dadlar och grädde i en kastrull medan krämen blir varm, när det har blivit en kräm tar du av den från plattan.
  5. Smält smöret.
  6. Blanda bakpulver och mandelmjöl.
  7. Rör ner ägg, smör, saffran och dadelkrämen. Smaka av med lite salt.
  8. Häll ner i en bröd form, jag smorde den med kokosflingor innan.
  9. Grädda i ca 20 – 30 minuter. Jag ville ha den lite kladdigare i mitten, men känn med stick.
  10. Till kolakrämen då kärnar du ur dadlarna och mixar den på plattan med grädden och vaniljpulvret tills den blir en kräm. Smaka av med salt
  11. Bred på krämen på den avsvalnade kakan och toppa med hackade pistagenötter.
  12. Servera med en god vaniljglass.

 

Saffranskaka med kolakräm utan tillsatt socker, saffranskaka, baka utan socker
Saffranskaka med kolakräm utan tillsatt socker – oemotståndligt god!

saffranskaka, saftig saffranskaka, julbaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *