Saffransmazariner med choklad

Åh dessa mazariner! Riktigt goda saffran, apelsin, mandelmassa och choklad – kan det bli bättre.

Inte alls så krångliga att göra. Glöm bara inte att fodra formarna med smör!

 

Saffransmazariner med choklad

Mördeg:

90 g socker

100 g smör

ca 200 g mjöl (jag hade ca 20 g fullkornsspelt också)

1 ägg

 

 

Fyllning:

400 g mandelmassa (godast blir egen)

2 g saffran (som legat i lite sprit)

200 g smör

ca 200 g ägg

2 msk mjöl

zest från 1 apelsin

2 msk saft från en apelsin

 

Chokladglasyr:

100 g smör

50 g vatten

180 g mörk choklad

 

 

Mördeg:

Blanda mjöl, socker och smör till en sandliknande konsistens.

Tillsätt därefter ägg lite i taget tills du har en smidig deg.

Lägg kallt i ca 1 h.

 

Blanda mandelmassa, saffran och smör klumpfritt.

Blanda ner ägg hälften i taget tills du har en fin smet.

 

Fodra mazarinformarna med smör.

Kavla ut mördegen på ett lätt mjölat bord ca 3 mm tjock och täck formarna.

Spritsa sen i fyllningen (jag fyllde med 3/4).

 

Grädda på 190 C i ca 10 minuter tills de börjar få färg (jag hade mina inne 10 min och har små mazarinformar).

Ta ut mazarinerna och ställ dem upp och ner tills de har svalnat.

 

Smält smör och vatten.

Blanda sen i chokladen och låt stå i en 30 minuter.

Bre ut över mazarinerna.

 

saffransmazariner-med-choklad, Saffransmazariner med choklad, mazariner
Saffransmazariner med choklad

mazariner, saffransmazariner

 

saffransmazariner, mazariner, julbak

mazarinfyllning, mazariner, saffransmazariner

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *