Saffransrisotto med sparris

Sparris är så underskattat. En krispig sparris stekt lite snabbt i smör med flingsalt är så gott!

Denna gång fick den sällskap med en saffransrisotto med rostad mandel dessutom.

 

Saffransrisotto med sparris

 

1 knippe sparris

 

2 bananlökar

1 g saffran

4 dl avorioris

2 dl torrt vitt vin

1 1/2 tärning hönsbuljong

Minst 1 liter kokande vatten

2 – 3 dl parmigiano reggiano

25 g smör

Olivolja

Salt och peppar

1 näve mandelspån

 

Rosta mandeln i en torr stekpanna och lägg åt sidan.

Skölj sparrisen och bryt av den tråkiga delen längst ner.

Dela sparrisen i 3 delar.

 

Finhacka bananlöken och stek den mjuk på medelvärme i olivolja utan att den tar färg.

Tillsätt sedan avorioriset och höj värmen.

Stek riset med löken tills den känns “torr”.

Tillsätt vinet och låt det dunsta.

Tillsätt sedan buljongen lite i taget och låt buljongen sjuda under omrörning på svag värme.

Så fort risotton sugit åt sig buljongen, tillsätt mer.

Efter ca 15 min så kan till tillsätt saffranet med lite buljong.

När risotton är klar så är den krämig med en liten kärna kvar. Är buljongen slut så tillsätt kokande vatten.

När risotton är klar så vänder du ner den rivna parmigiano reggiano  och sedan smöret.

Stek sparrisen lite lätt i smör, den får inte bli seg.

Smaka av med salt och peppar.

Blanda i sparrisen och strö över mandeln.

 

Saffransrisotto med sparris
Saffransrisotto med sparris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *