Saftig äppelsockerkaka med havrefras

Har bakat mycket småkakor men kände att jag vill prova en del recept på mjuka kakor nu. Detta är ett recept på en saftig äppelsockerkaka med havrefras. Originalet och inspirationen är från Roy Fares sen har jag lagt till och ändrat om lite så att jag fick det så som jag ville ha det. Kände att jag ville ha havrefras med crunch för att bryta av till den saftiga sockerkakan.

 

Saftig äppelsockerkaka med havrefras, mjuka kakor
Saftig äppelsockerkaka med havrefras

 

Ingredienser sockerkaka:

4 ägg (rumsvarma)

250 g smör (rumsvarmt)

270 g socker

1 msk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

420 g vetemjöl

En nypa flingsalt

4 tsk stött kardemumma

2 1/2 dl filmjölk

 

Till äpplena:

4 st äpplen

4 msk socker

3 tsk kanel

 

Till havrefras:

100 g smör

1 dl socker

1 1/2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

3 tsk kanel

 

Sockerkaka recept
Kakan innan gräddning

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 C och smörj och bröa en form.

Skala och riv äpplena på den grova sidan.

Blanda med socker och kanel. Låt stå medan du gör resten.

 

Vispa smör och socker lite fluffigt, ca 5 minuter.

Vispa ner ett ägg i taget.

Blanda alla torra ingredienser till sockerkakan i en egen skål.

Blanda i de torra ingredienserna i smörsmeten växelvis med filmjölken.

 

Smält smöret för havrefraset och blanda i socker, mjöl, havregryn och kanel.

Strö lite havrefras i botten på av formen.

Fortsätt med hälften av sockerkakssmeten.

Stör sedan över äppelblandningen.

Fortsätt sedan med sockerkakssmet och avsluta med resten av havrefraset.

Grädda i nedre delen av ugnen i 40 – 50 minuter.

Jag brukar känna med sticka efter ca 35 minuter för att jag inte vill ha den snustorr.

 

Sockerkaka, sockerkaka recept
Kan serveras med eller utan vaniljsås

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *