Saftiga kärleksmums

Kärlekmums, chokladrutor, snoddas eller mockarutor. Kärt barn har många namn. Gott är det i alla fall och dessa mjuka kakor är en favorit hos både stora som små.

Det här receptet ger saftiga kärleksmums med mycket glasyr. Jag tycker kärleksmums ska vara höga, saftiga och ha mycket glasyr och kokos.

Eftersom glasyren innehåller en del florsocker behöver kakan i sig inte ha massor av socker. Personligen föredrar jag att dra ner socker där det går för att lyfta fram andra smaker. Med lite philadelphia i glasyren tar man även bort udden av det där väldigt söta, men det är en smaksak förstås.

 

saftiga kärleksmums, kärleksmums recept
Saftiga kärleksmums med mycket glasyr och kokos

 

Ingredienser för kakan:

3 ägg (rumsvarma)

150 g smör

1 1/4 dl socker

3/4 dl ljust muscvadosocker

2 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

2 tsk bakpulver

1 dl mjölk

180 g mjöl

3 msk gräddfil

Lite flingsalt

 

Ingredienser för glasyr:

80 g smör

4-5 dl florsocker

50 g philadelphia

50 g choklad

4 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 enkel espresso

 

Kokos

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 C.

Smält smöret och häll i mjölken, ställ sedan åt sidan.

Vispa ägg, socker och ljust muscvadosocker ljust och fluffigt.

Blanda alla torra ingredienser till kakan i en separat skål.

Sikta i mjölblandningen i äggsmeten växelvis med det smälta smöret och  mjölken. Vänd runt försiktigt så att allt blandas.

Vänd i gräddfilen och en nypa flingsalt.

Lägg bakplåtspapper i en plåt (jag använde 20 x 30).

Grädda i mitten av ugnen i 15 – 20 minuter. Känn med sticka.

Låt kakan svalna innan du gör glasyren.

 

För glasyren så smälter du smöret och rör ner chokladen.

Blanda vaniljsocker, florsocker och kakao i en skål.

Tillsätt smörblandningen och espresson.

Blanda smidigt och tillsätt philadelphian.

Rör tills det har blivit en slät kräm.

Bred glasyren på den kakan som har kallnat och strö över massor av kokos.

Ställ svalt innan du skär upp den i rutor.

 

snoddas, mockarutor, kärleksmums, kärleksmums recept
Kärleksmums, snoddas, mockarutor eller vad kallar du dessa bakverk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *