Semlor med egen mandelmassa

Oj dessa blev riktigt riktigt bra. Receptet kommer ursprungligen från MatGeek som jag justerat lite. Jag använde lite andra mjölsorter än bara vete så upplevde att det behövdes lite mer vätska.

Använd gärna rörsocker och blanda i vetemjölet med tex spelt eller stenmalet för att få mer smak och lite mer rustika semlor.

Kom även ihåg att blötlägga mandlarna kvällen innan. Det är verkligen värt den lilla extra tiden det tar att göra egen mandelmassa. Jag valde att ha skalet kvar på mandeln men det är en smaksak.

Den här gången valde jag att blanda ut mandelmassan med lite vaniljkräm men det går lika bra att blanda ut med lite mjölk om man vill det.

 

Riktigt goda semlor!

 

Semlor med egen mandelmassa

Fördeg:

5 g eko jäst

135 –  150g mjölk

250 g vetemjöl (varav 25 g råg)

En nypa socker ca 1 tsk)

 

Deg:

Fördeg

50 g socker

1  rumsvarmt ägg

50 g rumsvarmt smör

1/2 tsk flingsalt

1/2 msk nystött kardemumma

ca 200 – 250 g vetemjöl/spelt

 

Fyllning:

Mandelmassa

Lite bittermandel

Lite vaniljkräm

 

Mandelmassa:

200 g mandel (blötlagda)

160 g rörsocker

Lite citronsaft

 

Lätt vispad grädde

Florsocker

 

Semlorna:

Börja med fördegen.

Lös upp jästen i rumsvarm mjölk och blanda sen i socker och mjöl.

Kör i maskinen i ca 10 minuter så att gluten börjar bildas.

Täck bunken med plastfolie och ställ på något varmt ställe.

Jag burkar ställa mina degar i en avstängd ugn med en halv kastrull varmt vatten.

Låt stå så i ca 1.5 timmer tills det börjar bubbla massor.

 

Ha i ägg, smör, salt och kardemumma och kör i maskinen tillsammans med mjölet tills degen är blank och elastisk, ca 10 min.

Täck med plastfolie igen och ställ tillbaka på det varma mysiga stället.

Låt den jäsa till dubbel storlek, 2 – 3 h.

 

Dela upp degen i valfria storlekar. Jag gjorde minisemlor på ca 40 g och vanliga semlor på ca 75 g.

Runddriv bollarna så att de blir spända.

Lägg på en plåt och jäsa i 1 – 2 h det ska kännas lite lätta när du puffar på dem.

 

Sätt på ugnen i god tid innan på ca 230 C och grädda sen i ca 10 min.

Jag penslade mina med lite ägg blandat med mjölk.

 

Fyllning och montering:

Blanda mandelmassan med önskad mängd vaniljkräm och lite lite riven bittermandel.

 

Klipp eller skär ut locket.

Ta eventuellt bort lite inkråm och fyll med mandelmassafyllningen.

Vispa grädden på långsam hastighet så att den blir mjuk och fluffig (viktigt med låg hastighet).

Spritsa på och montera locket.

Pudra med florsocker.

 

Semlor med egen mandelmassa, semlor, baka semlor
Semlor med egen mandelmassa – dessa blev så fluffiga och saftiga!

 

semlor, baka semlor, fettisdagen
Kanske inte så smickrande bild…

 

recept semla, egen semla, semlor

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *